Selectieadviseur Tine Bevernage (29): “Enkel relevante kennis en vaardigheden worden getest”


Deelnemen aan een selectie is helemaal geen gruwelijke ervaring. Wie zichzelf kent, weet waarin die goed en minder goed is, en vooraf ook even kijkt wat er precies getest wordt tijdens een selectie, brengt het er beslist goed van af.

“Waar het idee precies vandaan komt, weet ik niet. Het blijft wel opmerkelijk dat sollicitanten vooraf vaak denken dat ze tijdens een selectie over de meest uiteenlopende zaken door een twaalfkoppige jury uitgebreid op de rooster worden gelegd”, zegt selectieadviseur Tine Bevernage. “Voor alle duidelijkheid: niets is minder waar. Wie deelneemt aan een selectie voor straatveger, zal heus niet gevraagd worden alle Antwerpse schepenen op te sommen.”

“De selecties die wij inrichten verschillen niet radicaal van wat je in de private sector ziet. Ze zijn steeds afgestemd op een specifieke vacature en zullen in die zin ook enkel die kennis en vaardigheden testen die relevant zijn om die functie goed te kunnen uitoefenen”, verduidelijkt Tine Bevernage.

Zelfkennis

Alles begint bij zelfkennis. Alvorens je je kandidaat stelt voor een vacature, moet je jezelf afvragen of die past bij jouw persoonlijkheid, of die afgestemd is op jouw kwaliteiten en of jij weldegelijk de man of vrouw bent die deze functie op het lijf geschreven is. “Als je bijvoorbeeld communicatief helemaal niet zo sterk bent, moet je je ook niet kandidaat stellen voor een job waarbij je steeds in overleg moet treden met anderen. Je zou je immers steeds geremd en ongemakkelijk voelen, en dat terwijl het voor ons net belangrijk is dat je je goed voelt bij wat je doet.”

“Wanneer er gevraagd wordt naar ervaring op een bepaald terrein, kan je ook steeds putten uit al je ervaringen. Dat kan gaan om wat je leerde op je vorige job, maar net zo goed kunnen het bepaalde vaardigheden en ervaringen uit de privésfeer zijn”, legt Tine uit.

Past de job bij wie je bent en voldoe je aan de selectievoorwaarden, dan ben jij misschien de persoon die de stad zoekt. Bij het indienen van je kandidatuur is het ook belangrijk te kijken wanneer de selectie doorgaat en wat die precies inhoudt. Afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert, zullen bijvoorbeeld een praktische proef, een rollenspel, een presentatie, enzovoort, deel uitmaken van de selectie. Voor een functie als baliemedewerker zal er bijvoorbeeld tijdens een rollenspel een fictief gesprek met een klant plaatsvinden. Het gaat dus steeds om het testen van vaardigheden die in de dagdagelijkse realiteit ook deel zullen uitmaken van je job.

Gelijk aan de start

Ook in het selectiecentrum zullen specifieke vaardigheden getest worden. Aan de computer zullen bijvoorbeeld niet uitsluitend proeven plaatsvinden die je kennis van Word en Excell testen, maar net zo goed kan er nagegaan worden hoe nauwkeurig je bepaalde taken uitvoert. Mits nauwkeurigheid voor die bepaalde functie erg belangrijk is uiteraard. Ook kan er een persoonlijkheidstest tussenzitten.

“Omdat het natuurlijk erg belangrijk is de kandidaat zelf te ontmoeten en beter te leren kennen, vindt er bij elke selectie ook telkens een gesprek plaats. Hierbij zullen maximaal drie mensen aanwezig zijn: de toekomstige leidinggevende van de kandidaat, iemand van de dienst Human Resources of een selectiepsycholoog, en een externe”, weet Tine.

Die laatste is iemand die niet voor de stad werkt, maar die op de hoogte is van het soort kandidaat waarnaar men op zoek is. Die persoon zal eveneens objectief oordelen over de kwaliteiten van de kandidaat en er bovendien voor zorgen dat de selectie eerlijk verloopt. Iedereen is immers gelijk aan de start. Er wordt niet geoordeeld op basis van leeftijd, geslacht, noem maar op. Ook daar waakt de externe persoon over.

“Een laatste raad? Bereid je goed voor, weet wat er tijdens de selectie getest zal worden. Dat maken we immers steeds vooraf bekend. Schat jezelf goed in, maar wees op de dag van de selectie bovenal ook gewoon jezelf. Beslist breng je het er dan goed van af en krijg je ook de kans om bij ons aan de slag te gaan”, glimlacht Tine.

Terug naar overzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s