Hoe solliciteren: ‘Vertel ons wie je bent’


Hoe kan ik nu precies solliciteren voor een vacature? Gaan daar dan ook ellenlange vragenlijsten aan vooraf? En wat gebeurt er met de gegevens die werden doorgegeven, nadat een vacature is ingevuld?

Eerst nog even dit: de stad Antwerpen is een grote familie. Je hebt de stad zelf, maar die wordt op haar beurt ook omringd door heel wat partners en dochterorganisaties. Zo heb de Haven, het OCMW, het Zorgbedrijf, politie en brandweer, de Autonome Gemeentebedrijven (zoals het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen), vzw’s, enzovoort.

Stuk voor stuk zijn deze entiteiten verbonden aan de stad, maar anderzijds functioneren deze tot op zekere hoogte ook autonoom. Zo schrijven ze hun eigen vacatures uit en beslissen ze zelf wel mensen ze in dienst nemen. Alle vacatures vind je op www.antwerpen.be/jobs, zowel die van de stad zelf, als die van de partners en dochterorganisaties. Bij elk van deze vacatures staat steeds vermeld bij wie je in dienst zal treden. In deze brochure gaat het om vacatures die worden uitgeschreven, specifiek door de stad.

“Wie zich door een van de vacatures aangesproken voelt en voldoet aan de voorwaarden, solliciteert digitaal. Da’s steeds de eerste stap”, legt Nele Carpentier van de dienst Werving en selectie uit. “Op die manier verkrijgen wij je gegevens, die zo meteen ook terecht komen in een heel grote databank. Als je dan effectief wil solliciteren voor een bepaalde vacature, vul je het online sollicitatieformulier in dat daar steeds aan vast hangt.”

Ervaring niet verplicht

“Daarin vragen wij – net als elke werkgever – naar iemand zijn motivatie, maar uiteraard ook naar zijn opleiding en ervaring. Die laatste is niet altijd noodzakelijk, ook laatstejaarsstudenten kunnen bij ons solliciteren. Er zijn immers heel veel vacatures waarvoor de vaardigheden die we vragen geen tientallen jaren ervaring vereisen. Frisse, jonge geesten zijn bij ons ook heel erg welkom.”

Heel veel belang wordt er gehecht aan algemene kenmerken. Het hoeft niet steeds vaktechnisch te zijn. “Als jij makkelijk bent in de omgang met mensen en goed kan samenwerken, dan is dat vaak een heel goede basis om voor verschillende vacatures te kunnen solliciteren”, weet Nele.

Actief vacatures voorstellen

Eens je coördinaten in de databank zitten, zal daarin ook op zoek worden gegaan naar mensen aan wie dan bepaalde openstaande vacatures actief zullen worden voorgesteld. “Als iemand aangeeft echt voor de stad te willen werken en wij kennen het profiel van deze mensen, dan is het ook evident dat we hen opnieuw gaan contacteren wanneer er een vacature is vrijgekomen. Maar daarom is het dus belangrijk dat we hun profiel kennen en hun gegevens hebben. Hoe meer we van hen weten, hoe beter we hen kennen en gericht kunnen gaan benaderen wanneer we op zoek zijn naar mensen.”

Online solliciteren is helemaal niet moeilijk, maar wie toch wat problemen ondervindt of geen computer heeft, kan ook steeds langsgaan bij het VDAB-kantoor in de buurt. Deze medewerkers kennen de werkwijze door en door, en zijn steeds bereid een handje toe te steken.

Terug naar overzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s