Der Fall Collini | Marco Kreuzpaintner

In deze hedendaagse rechtbankfilm komt het Duitse naziverleden tamelijk gekunsteld bovendrijven. 

De spraakmakende zaak in dit Duitse rechtbankdrama is in meerdere opzichten zo onwaarschijnlijk, dat we dachten dat het wel waargebeurd moest zijn. Zo gaat het immers wel vaker. Feiten die eenieders verbeelding overtreffen, doen filmproducenten nu eenmaal rechtveren in hun stoel. 

‘Der Fall Collini’

Maar deze case is in werkelijkheid verzonnen door Ferdinand von ­Schirach, een Duitse successchrijver – en advocaat – die in 2011 met Der Fall Collini een bestseller te pakken had.

Centraal staat Caspar Leinen ­(Elyas M’Barek), een groentje in de advocatuur. Hij krijgt de verdediging toegewezen van de schutter die in de openingsscène een rijke industrieel omlegt. Dat Leinen het slachtoffer kende, ontdekt hij pas later: het blijkt de man te zijn die in zijn kinder- en jeugdjaren als een vaderfiguur voor hem was. 

Bij de haren gegrepen

Moet het nog gezegd dat Der Fall Collini alleen werkt wanneer je als kijker bereid bent om door de vingers te zien dat een en ander soms flink bij de haren gegrepen voelt? Bovendien tasten we tot het einde in het duister over het motief van de dader, die weigert verklaringen af te leggen. Dat hij een statement wilde maken, lijdt echter geen twijfel. Wat is trouwens zijn link met het slachtoffer?

‘Der Fall Collini’

Een mysterie houdt slechts stand als onderweg de nieuwsgierigheid slim geprikkeld wordt. In de plaats worden hier uitsluitend elementen toegevoegd die voor nog meer onduidelijkheid zorgen, tot je het daarmee gehad hebt en afhaakt.

Wat de film nog enigszins interessant maakt, zijn de misstanden die Von Schirach met zijn thriller onder de aandacht wilde brengen: hoe Duitsland in de jaren na de oorlog soms halfslachtig en weinig kordaat met zijn naziverleden heeft afge­rekend. Maar die boodschap gaat dus verloren in een zelfvoldane, al te ­gelikte thriller zonder weerhaakjes.

(Verschenen op 11 augustus 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s