Arthousecinema’s bundelen krachten bij gebrek aan publiekstrekkers

Nu kleppers pas later in de zalen komen of van de kalender zijn gehaald, vallen de cinema’s zonder publiekstrekkers. Het motiveerde de arthousebioscopen om zelf onuitgebrachte films te programmeren.

Het is een ongewone zomer, ook voor de bioscopen. Ze heropenden begin juli al, weliswaar met lege ­zetels tussen de (vanaf de week ­erop) verplicht gemondmaskerde bezoekers in. Van de oorspronke­lijke capaciteit bleef nog een derde over. Zeker in de arthousebioscopen, die niet het zaalformaat van een multiplex hebben, voelden ze dat. Niet dat de uitbaters morden: ze waren allang blij dat ze het ­publiek opnieuw konden verwelkomen, en dat met geweldige films als Monos en Tarkovski’s De spiegel

‘The last black man in San Francisco’

Bovendien zaten er in de volgende weken nog enkele grote ­publiekstrekkers aan te komen. Behalve Disneys live action-remake Mulan was er The French dispatch van Wes Anderson. Maar vooral ­Tenet, uit de hoed van Christopher Nolan, beloofde vanaf midden juli uit te groeien tot de filmhit van de zomer. Tot de schrik voor een magere ticketverkoop bij de Amerikaanse studio’s de bovenhand kreeg. ­Mulan, aanvankelijk al gepland in maart, verdween plots van de kalender. Hetzelfde overkwam The French dispatch, die eerst nog naar oktober verhuisde. Inmiddels is de release van Tenet met zes weken uitgesteld, tot 26 augustus. Het is coviddik kijken of de film dan ook daadwerkelijk in de zalen zal ­landen. 

Krachtmeting in zwart-wit

Na de beperkte zaalcapaciteit is het uitgedunde filmaanbod opnieuw een streep door de zomerrecette van de cinema’s. Hoe zij deze ­periode moeten overleven, zal ­Hollywood een zorg wezen. 

Door te experimenteren met ­alternatieve releases tonen enkele arthousebioscopen nu hun veerkracht. Ze slaan de frisgewassen handen in elkaar en programmeren films die niet eerder in de zalen werden gebracht. Zo is er sinds kort The lighthouse, de fameuze maar onuitgebrachte krachtmeting in zwart-wit tussen Willem Dafoe en Robert Pattinson als woestdronken vuurtorenwachters. 

‘The lighthouse’

Zowel bij Sphinx in Gent als ­bij Lumière Antwerpen is het ­momenteel de succesvolste film. ‘In de huidige context is dat weliswaar relatief’, zegt Jan-Willem Van Eemeren van Lumière Antwerpen. ‘Onze grote zaal telt 147 plaatsen, dus er kan nog maximaal een vijftigtal mensen zitten. Een gigantische omzet zit er dan niet in.’ Maar bij het publiek is de goesting er, ­ondanks de beperkingen. ‘Daar willen we meer dan ooit gehoor aan geven met een sterk aanbod. Het publiek moet voor de films willen komen, niet uit medelijden met de sector.’

Morgen wordt The last black man in San Francisco aan de programmatie toegevoegd, een actueel debuut dat op het ­Sundance-filmfestival op lof kon rekenen. Zowel in Sphinx (Gent), Zed (Leuven) als Lumière (Antwerpen en Brugge) zal de film te zien zijn, hoewel er geen officiële distributeur is. Programmatoren kunnen terecht bij Bevrijdingsfilms vzw, een niet-commerciële verdeler die de vertoningsrechten regelt. 

Daarmee bundelen de arthousebioscopen voor het eerst de krachten. Ze nemen zich voor dat voortaan vaker te doen, al werkt elk van hen ook afzonderlijk naarstig verder. ‘We hebben films nodig waarvoor mensen uit hun kot ­willen komen’, benadrukt Koen Monserez, programmator bij Cinema Zed. Daar maakt The last black man deel uit van ‘Black films matter’, een filmreeks met aandacht voor de black experience. Ook ­Luce en Sorry to bother you, beide onuitgebracht en sterk aanbevolen, zijn in het programma opgenomen. 

‘Sorry to bother you’

Zaalverhuur

Sphinx Gent liet onder meer Xander De Rycke een filmprogramma samenstellen. Later deze maand komt hij de films telkens inleiden. ‘Hoewel dat momenteel onmogelijk is, hebben we volle zalen nodig om te overleven’, legt Wendy ­Vercauteren van Sphinx uit. ‘Grote events, zoals het Festival van de ­Gelijkheid, zijn afgelast. In plaats van 800 à 900 bezoekers mogen we nog maximaal 200 mensen ontvangen.’ 

‘Voor vaste kosten hebben we uitstel gekregen, maar in het najaar moeten we die alsnog kunnen betalen. Daarom zijn we nu in gesprek met scholen en bedrijven voor de verhuur van onze zalen wanneer er geen vertoningen zijn. Strijdlustig blijven we zo naar ­oplossingen zoeken.’

(Verschenen op 4 augustus 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s