Ava | Tate Taylor

Het ont­breekt Jessica Chastain niet aan durf als Ava, een huurmoordenares die de mannen van zich af weet te slaan.

Voor Jessica Chastain is geen rol te gespierd. Na de vrouw die jacht maakte op Osama bin Laden (in Zero dark thirty) en een gewiekste meester-oplichtster (in Molly’s game), is ze deze keer in haar element als Ava, een huur­doder wier charmes fataal zijn voor de heren die haar pad kruisen.  

jessica-chastain-ava

Chastain kan zich elke rol met veel aplomb toe-eigenen. Net daarom valt het te betreuren dat de film zo’n kabbelende melange is – het is drama noch thriller. Na een foutgelopen klus wordt Ava op non-actief gezet. Het moment om nog eens aan te kloppen bij haar familie, vindt ze.

De sappige cast is de enige troef. Naast John Malkovich en Colin Farrell krijgt de geweldige Geena Davis (Thelma & Louise) als Ava’s moeder de kans om laconiek speldenprikken uit te delen. ‘Je lijkt verbaasd dat ik zo oud ben. Het is nu eenmaal lang geleden dat je me nog zag staan.’

Feministisch

Met Chastain als coproducent waait er een feministische wind door de film. Nog voor de opnames werd Australiër Matthew Newton uit de regiestoel gelicht na beschuldigingen van huiselijk geweld, Tate Taylor (The help) verving hem.

Tussen de lijnen lees je verzet tegen het onderschatten van vrouwen. Dat Ava wil inhaken op de tijdgeest, is lovenswaardig. Niet dat hij dat zo bloedeloos doet.

(Verschenen op 28 juli 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s