Mrs Lowry & son | Adrian Noble

In deze gemankeerde biopic is de Engelse schilder L.S. Lowry weinig meer dan zijn moeders mikpunt van spot.

Het zal wel dat van de vroege schilderijen van de Engelsman L.S. Low­ry (1887-1976) een impressionistische eenvoud uitgaat. Theaterregisseur Adrian Noble wilde die koste wat het kost onthullen in ’s mans ­leven en focust daartoe op de jaren waarin Lowry (Timothy Spall) als oude veertiger nog onder een dak leefde met zijn bedlegerige moeder (Vanessa Redgrave), een bazige vrouw die haar zoon onophoudelijk jende.

a6ece548-bf83-11ea-bb08-fab6d9cc0402

Als kijker ben je getuige van weinig meer dan haar misprijzen voor zijn ‘hobby’tje’. Wanneer hij aan de slag is in de Pall Mall-fabriek – waar hij zijn leven lang werkte – of het ­industriële Manchester even achter zich laat, komt dat niet in beeld. Het verhindert ons hem te leren kennen buiten het gezichtsveld van haar ­dominantie.

Voor Spall is het niet de eerste keer dat hij op het witte doek een penseel ter hand neemt. In Mr. Turner van Mike Leigh speelde hij vijf jaar geleden nog Lowry’s nukkige vakgenoot William Turner. Dat was een groots portret met filmische kwaliteiten. Ook daaraan ontbreekt het deze interpretatie. Voor Noble kon het scenario, dat zich vooral in moeders slaapkamer afspeelt, net zo goed een theatertekst zijn.

Getreiter

De film staart zich blind op het stramien van thuiskomen, eten en schilderen. Soms wordt het getreiter de miskende kunstenaar te veel en kookt zijn potje over. Even later vlijt hij zich als een geslagen hond alsnog aan haar voeten.

Mrs Lowry & son is niet het intieme, komische portret dat de makers voor ogen hadden. Het is zeurderig en zonder spitsvondigheden of vitaliteit. Meer kwelling dan plezier.

(Verschenen op 7 juli 2020 in De Standaard.)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s