Waves | Trey Edward Shults

Een dramatische ­­ge­beurtenis haalt de levens van een Amerikaans gezin overhoop in Waves, een verpletterende film

Soms lijkt het alsof een enkel voorval een vloedgolf van tegenspoed op gang brengt. In de openingsscène van Waves, een film die je helemaal meesleurt, sjeest Tyler (Kelvin Har­rison Jr., onlangs nog te zien in Luce) nog zonder zorgen met zijn liefje over de snelweg. Een voet baldadig uit het raam, ‘Floridada’ van Animal Collective uit de luidsprekers. Levens die op het punt staan te kap­seizen, geven dat zelden te kennen.

MV5BMmQwNTE4N2ItNWM3ZS00MjU4LWI2YWEtNjI4YzlhNjI1NGE0XkEyXkFqcGdeQWFybm8@._V1_

Waves volgt het dagelijks bestaan van Tylers gezin. Hij is achttien en heeft het helemaal. Hij is zo’n knul van wie je wilde dat hij je vriend was. Hij is cool, zijn prioriteiten zitten juist. Tot worstelen hem door een blessure niet meer lukt. Dan blijkt zijn liefje Alexis (Euphoria-actrice Alexa Demie) al enkele weken overtijd. Samen zullen ze naar een abortuskliniek gaan. Maar zij kan het niet, terwijl hij niet ziet hoe ze het zouden redden met een baby. Ze maken ruzie, hij zegt dingen waarvan hij meteen spijt heeft. Ze leggen het bij, ze gaan uit elkaar. Hij wil dat ze het nog een kans geven.

‘Euphoria’

Wie de straffe HBO-reeks Euphoria zag, krijgt al snel het gevoel dat Waves daar visueel bij aanleunt. Dat is geen toeval. Drew Daniels, de ­director of photography, filmde twee afleveringen van de reeks. Hij was ook de cameraman van It comes at night en Krisha, de vorige films van Trey Edward Shults, de regisseur en scenarist die op zijn 31ste de wonderboy van de Amerikaanse ­onafhankelijke cinema wordt genoemd. Dat klinkt lyrisch over­dreven, maar in dit geval is het gewoon waar.

1315595_taylorrusselllucashedges_waves_fp_05195_c_555057_crop

Opnieuw toont Shults een gezin in crisis. Naast Harrison Jr. is Sterling K. Brown (The people vs. O.J. Simpson) indrukwekkend als de streng maar rechtvaardige pater ­familias. In de tweede helft komt ­Tylers zus Emily op het voorplan, met veel finesse gespeeld door Taylor Russell.

Hippe namen

Wat het moet betekenen om vandaag jong te zijn, laat Waves je op een intense manier ervaren. Net zoals het laat zien hoe je hele universum in een vingerknip kan kantelen. Op de soundtrack klinken de hippe namen van nu, van Frank ­Ocean tot Tame Impala.

What a difference a day makes’, zingt Dinah Washington ergens tussendoor. Net als geluk schuilt tegenslag soms in een klein hoekje. Onverwachts komt het tevoorschijn en alles is anders. Zelden wist een film dat met zo’n genadeloze kracht voelbaar te maken.

(Verschenen op 23 juni 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s