The lodge | Severin Fiala, Veronika Franz

In deze uit­gekiende horrorfilm zijn twee kinderen en hun stief­moeder op elkaar aangewezen.

Het zit een jonge broer en zus niet mee. Dat hun ouders niet meer samen zijn, was een realiteit die stilaan begon te wennen. Maar dan verdwijnt hun moeder plots uit hun leven. Met hun vader hebben ze lang niet zo’n band en nu moeten ze ook zijn nieuw lief erbij nemen.

38cefa32-b09d-11ea-b911-0f988fa9074d

Een lentefris idee voor een horrorfilm kan je The lodge niet noemen. Nog het meest is de setting een cliché: een afgelegen blokhut aan de rand van een bos, waar het nieuwe gezin de eindejaarsperiode zal doorbrengen. Vaderlief moet wel nog enkele dagen werken. Alleen met de stiefmoeder: sidder ende beef!

Maar de Oostenrijkse filmmakers Severin Fiala en Veronika Franz kennen hun vak. Dat bewezen ze enkele jaren geleden al met het grimmige Goodnight mommy. Met oog voor detail weten ze ook nu een sfeer te creëren die voortdurend het onbehagen voedt. Even berekend is de fotografie van Thimios Bakatakis, de vaste cameraman van Yorgos Lanthimos (The favourite).

Duivelse spelletjes

Een reeks merkwaardige voorvallen drijft de spanning verder op. Zo blijkt op een ochtend alle rantsoen verdwenen, net als hun kledij. Wie speelt hier duivelse spelletjes met wie?

Riley Keough (American honey) vertolkt de labiele, jonge stiefmoeder die weinig voeling heeft met haar kersverse pluskroost. Aan de kindacteurs Jaeden Lieberher (bekend van de It-films) en Lia McHugh heeft ze twee knappe tegenspelers.

Op papier heeft The lodge alles van een ordinaire popcornfilm. Dat verwachtingen niet altijd worden ingelost, is soms een goede zaak.

(Verschenen op 18 juni 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s