Honey boy | Alma Har’el

Enfant terrible Shia LaBeouf speelt zijn eigen vader in deze weinig glamoureuze inkijk in zijn jaren als kind­acteur.

‘Hoe denk je dat het voor mij voelt om me door mijn zoon te laten betalen?’ Otis is een kindacteur van twaalf. Zijn ­vader, een Vietnamveteraan, speelt zijn manager en acteercoach, hoewel hij meer geloofwaardig is als dronkenlap. Otis, met trillende stem: ‘Je zou hier niet zijn als ik je niet betaalde.’

Honey-Boy-2

Shia LaBeouf, die het scenario schreef, hoefde het niet eens te verzinnen. Hij keerde terug naar de tijd dat hij carrière maakte in de Disney-serie Even Stevens, alweer twintig jaar geleden. Met zijn vader woonde hij toen in een schraal motel op zijn kosten. Honey boy is een rauwe en soms pijnlijke blik op hun getroebleerde vader-zoonrelatie van toen.

LaBeouf speelde op aandringen van regisseuse Alma Har’el zelf de vader, terwijl Noah Jupe (Le Mans ’66) de jonge Otis vertolkt. Lucas Hedges vertolkt hem op latere leeftijd, in de afkickkliniek waar hij zijn wroeging en teleurstelling van zich afschrijft – wat ook werkelijk de plek is waar de aanzet voor het latere scenario ontstond.

7a2187e8-b09d-11ea-b911-0f988fa9074d

Ongewoon

Het zou oneerlijk zijn – en al te makkelijk – om de film weg te zetten als een ego­project. Het verhaal draait niet om de persoon van La­Beouf, wel over wat hem over­komen is. Het laat een vader zien die niet wist hoe zich in deze ongewone verhouding als een vader te gedragen, tegenover een zoon die daar niet tegen opgewassen was.

Honey boy is een eerlijke film, wars van zelfmedelijden, die ook ruimte laat voor momenten van verbondenheid en troost. Opgroeien als kindster, sommigen zijn er nog ­jaren zoet mee.

(Verschenen op 18 juni 2020 in De Standaard.)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s