A beautiful day in the neighborhood | Marielle Heller

Tom Hanks charmeert als Mister Rogers, een tv-legende die in de VS massaal harten veroverde.

Het Amerikaanse tv-icoon Mister Rogers (1928-2003), bekend als presentator van een langlopend kinderprogramma, was zo knuffelzacht dat hij wel van pluche leek. Niemand was geschikter om hem te spelen dan Tom Hanks, de aaibaarste acteur in Hollywood. Maar deze sympathieke film is geen klassieke biopic. Meer dan Rogers staat Lloyd Vogel (Matthew Rhys) centraal, een cynische Esquire-journalist die hem moet interviewen voor een reeks over levende helden.

4a8ec19a-b484-11ea-827f-55c4def88be5

Van meet af aan is duidelijk waar Marielle Heller (The diary of a teenage girl) met het op feiten gebaseerde verhaal naartoe wil. Vogel is niet het type dat valt voor de homeopathische praatjes van de publieksvriend. Hij wil zijn façade neerhalen, hem ontmaskeren. Maar dat is buiten Mister Rogers zelf gerekend, die in elke ontmoeting het warme dekentje op een kille winteravond wil zijn.

Ongrijpbaar

‘Hij is complexer dan ik dacht’, klinkt het al snel. Hanks maakt hem menselijk, maar zonder afbreuk te doen aan zijn mythische, ietwat ongrijpbare aard. De film staart zich niet blind op zijn kleinste kantjes. Hij laat vooral een man zien met oog en begrip voor ieders individuele geschiedenis.

A beautiful day in the neighborhood ontleent zijn ­titel aan het riedeltje van Mister Rogers’ befaamde show. Grootse cinema is het niet, maar het verhaal werkt hartveroverend en de vriendschap voelt oprecht. De film laat zich bekijken als een pleidooi voor openheid in elke ontmoeting.

(Verschenen op 23 juni 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s