The Eddy | Jack Thorne

Damien Chazelle (‘La la land’) was enkel als co-regisseur en -producent betrokken bij ‘The Eddy’, een bevlogen jazzreeks op Netflix die steeds in een adem met zijn naam wordt genoemd. Alsof hij de showrunner was. 

Is het gepermitteerd om alsnog de loftrompet te steken over The Eddy? De Amerikaans-Franse reeks over een jazzclub in Parijs staat sinds een maand op Netflix en lijkt nu al vergeten. Het is ons een raadsel waarom dat ­gerechtvaardigd zou zijn. Met veel liefde voor muziek doet ze exact wat ze moet doen: je meetronen naar een plek waar je zo je postlockdownstek van zou maken (maar je moet wel van jazz houden).

AAAABVvFWKILUHLfNbPh93wyiG0H6oTMMb5H7xSQQcRq4BM0zNRD1U2odTZv3vmgxhm8Owp6N0m0Vmw3uXia1KBcUKx7Z3jm

Minstens evenveel gaat het over de Franse hoofdstad zelf. Niet de glossy versie die we kennen van bourgeoisiekomedies met Juliette Binoche, maar de ruige metropool met haar multiculturele banlieue en sociale spanningen. De club is geen pronksetting, maar een pakhuis. Hier klinkt jazz allerminst als een pocherig muziekje in de oren. Het is een balsem voor gehavende zielen. Niet het minst die van de muzikanten zelf.

Clubuitbater

Acht afleveringen lang volgt The Eddy het spoor van Elliot (Moonlight-acteur André Holland), een Amerikaanse jazzpianist die na de dood van zijn zoon alle partituren door de versnipperaar joeg en in de lichtstad een nieuw leven begon. Zijn passie beleeft hij nog enkel als clubuitbater en stuwende kracht achter de huisband.

netflix-tip-broeierige-jazzscene-van-parijs-komt-tot-leven-in-the-eddy

De Britse theatermaker en tv-scenarist Jack Thorne bedacht de reeks. Vaker is het echter de (veel bekendere) Damien Chazelle die er in een adem mee wordt genoemd. Voor La la land kreeg hij niet alleen een Oscar, maar ook de wind van voren. Uitgerekend de enige gekleurde jazzmuzikant in die film had hij er iets plat commercieels van laten maken, terwijl die brave – blanke – ­Sebastian maar vocht voor zuivere jazz. Alsof het destijds niet allemaal in de zwarte wijken van New Orleans was begonnen.

Rechtzetting

Sommige critici interpreteren The Eddy, met zijn Afro-Amerikaanse protagonist, nu als een soort rechtzetting. Terwijl Chazelle louter als coproducent zijn schouders onder de reeks zette. Hij regisseerde ook twee af­leveringen, maar hield nooit de pen vast. Dat is alleen het werk geweest van Thorne.

15bd1e0c-aa5d-11ea-9706-483ee209d156

Dat er een zekere romantiek hangt rond jazz, is beslist zo. De reeks slaagt er echter in iets te laten zien wat de realiteit dichter op de huid zit. Iets wat de mythe ontkracht, de romantiek demaskeert. De voortreffelijke cast doet de rest. Naast Holland duiken Europese klasbakken op als Tahar Rahim (Un prophète), Joanna Kulig (Cold war) en Leïla Bekhti (Midnight sun). Hulde ook voor de rijzende belofte Amandla Stenberg.

Het onafgebroken openingsshot is trouwens meteen raak. Minutenlang meandert de camera door de club, vergaapt zich aan de band, duikt tussen de op elkaar geprakte tafeltjes. Het is mateloos meeslepend en tegelijk denk je maar een ding: anderhalve meter!

(Verschenen op 10 juni 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s