Hope gap | William Nicholson

Het perfecte moment om je vrouw te verlaten bestaat niet, en dus doet Edward het op een fleurige zondagochtend.

‘Ik kan jou niet geven wat je wilt’, zegt Edward (Bill Nighy) schijnbaar moedeloos, om dan zijn koffer, die gepakt klaarligt, van de kleerkast te halen en na 29 jaar huwelijk de deur uit te wandelen. Grace (Annette Bening) krijgt niet eens de tijd om te vatten wat er gebeurt, want hij is al verdwenen. Zo onverhoeds kan een relatie dus eindigen.

01e1b2dc-6244-11ea-84cd-3f06d1575faf

Dat zagen we vier jaar geleden ook al in L’avenir, een ingetogen film die Isabelle Huppert zonder aankondigen in een nieuwe realiteit stortte. Hope gap is veel minder genuanceerd, de matineefilm is zelfs nooit ver weg. De Britse scenarist William Nicholson (Gladiator, Les misérables) ging aan de slag met zijn eigen theatertekst, ­zoals hij dat begin jaren 90 ook al deed voor Shadowlands, een wat vergeten klassieker met Anthony Hopkins.

Maar het verhaal ruikt naar mottenballen en versleten clichés. Vóór hun breuk zien we Grace almaar hengelen naar bevestiging, terwijl Edward zich hult in ouderwets stilzwijgen. Hun zoon Jamie (Josh O’Connor) staat al een tijdje op eigen benen in de stad. Net als Grace lijkt Nicholson echter niet te begrijpen wat zo’n timide, jonge kerel daarin aantrekt. Hij geeft hem een kale flat, een leeg bestaan.

Frisse blik ontbreekt

Hope gap is niet hopeloos, wat de film dankt aan een uitstekende cast. Wel mist het verhaal een frisse blik op levens die in hun tweede helft alsnog herbeginnen. De twijfels en onzekerheden die erbij komen kijken, diept de Brit nauwelijks uit.

Dat hij hun huwelijk van jaren vergelijkt met een trein waar Edward verkeerdelijk is op gestapt, vat het helemaal samen.

(Verschenen op 10 maart 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s