Sibel | Guillaume Giovanetti, Çagla Zencirci

Sibel kan niet praten, wat voor de bijgelovige dorpelingen volstaat om de vrouw links te laten liggen.

Uit Turkije komt Sibel aangewaaid, een overtuigende film die een fikse dosis rebellie loslaat op een traditionele gemeenschap.

0bed4ce2-5c8f-11ea-aab9-045cac4574ad

De jonge vrouw uit de ­titel kan al sinds een koortsaanval op haar vijfde niet meer praten. Ze kan wel fluiten. Losse letters en eigen­namen, maar ook een alledaagse zin als ‘Mehmet, laat even weten of je morgen het hout helpt dragen.’ Met haar vader en zusje, dat haar niet moet, leeft ze in een bergdorp nabij de Zwarte Zee, waar ook de mensen haar niet moeten. Een folkloristisch bijgeloof fluistert hen in dat zij ongeluk brengt.

Damla Sönmez zet haar innemend neer, als een geharde vrouw die in elke situatie haar mannetje kan staan. Ze is onverschrokken en gevoelig, uit haar blik spreekt argwaan. In tegenstelling tot de andere vrouwen hoeft ­Sibel geen hoofddoek te dragen, geen ge­arrangeerd huwelijk te tolereren. Als er al vrijheid schuilt in het lot van de paria, dan smaakt die wel erg bitter.

Gewonde

Niemand maalt er dan ook om als ze elke dag in haar eentje het bos intrekt. Gewapend zoekt ze er naar de wolf die de dorpelingen teistert, want zo hoopt ze alsnog hun sympathie te winnen. In de plaats treft ze er op een dag een gewonde man op de vlucht.

Sibel vertelt een coming-of-age-verhaal in de stijl van de broers Dardenne: naturalistisch en ongepolijst, met een camera die in het spoor van de protagoniste loopt. Tegelijk is haar gevecht dat van iedere vrouw die botst op ­oude, patriarchale muren en daar stilaan genoeg van heeft. Een sloophamer, en vlug!

(Verschenen op 3 maart 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s