Fotograaf Paul Conroy: ‘Ik mis het niet om beschoten te worden’

Met ‘A private war’ ziet oorlogsfotograaf Paul Conroy het geweld in Syrië verfilmd zoals hij dat in 2012 ervoer toen journaliste Marie Colvin omkwam. ‘Je hebt alle reden om bang te zijn.’

Een Syrische vader en zijn dochtertje schaterden pas nog hun angst weg in een video die het internet rondging. Wie de situatie met minder aandacht volgt, wist weer: het geweld in Syrië duurt immer voort.

ecde534a-565e-11ea-b994-4c1abddbe23d

Afgelopen zaterdag was het acht jaar geleden dat Marie Colvin om het leven kwam bij een doelgericht bombardement in Homs. De geprezen oorlogscorrespondente-met-ooglapje schreef voor de Britse krant The Sunday Times. Achter de aanval zat het leger van president Bashar al-Assad, die geen pottenkijkers duldde van zijn reactie op de protesten tegen zijn autoritaire regime.

Ook de Franse fotograaf Rémi Ochlik stierf ter plekke. De eerste berichten hadden het foutief over Paul Conroy, Colvins vaste fotograaf. ‘Ik raakte ernstig gewond, maar ik kon het navertellen. Wel hebben mijn ouders acht uur lang geleefd met het idee dat ik dood was, en dat terwijl mijn broer vier maanden eerder al onverwacht was gestorven aan een hartaanval.’

Rosamund Pike

Wat zich destijds heeft afgespeeld in Homs, is nu verfilmd als A private war – te bekijken via Telenet Play More. Rosamund Pike is Colvin, terwijl Jamie Dornan de rol van Conroy voor zijn rekening neemt. ‘Het voelt niet juist wanneer je als journalist zelf het verhaal wordt. Toch ben ik blij met de film. Het geeft ruchtbaarheid aan wat er zich toen heeft afgespeeld en nu nog steeds aan de gang is.’

maxresdefault-13
Rosamund Pike als Marie Colvin in ‘A private war’.

Een jaar geleden oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat het regime van Assad aansprakelijk is voor de dood van Colvin, die de Amerikaanse nationaliteit had. ‘Het betekent natuurlijk enkel wat als drukkingsmiddel. Het is een krachtig document om mee te zwaaien wanneer weer eens een politicus overweegt om met hem samen te zitten: let op, want dit regime heeft journalisten vermoord.’

Dat is wat Conroy tegenwoordig vooral doet: zich rechtstreeks inzetten om de situatie in Syrië onder de aandacht te brengen, onder meer ook met zijn documentaire Under the wire. Sinds het bombardement heeft hij niet meer gewerkt als oorlogsfotograaf. ‘Alleen als ik er met mijn aanwezigheid een verschil kan betekenen, wil ik teruggaan.’ De 55-jarige Brit maakt brandhout van het hele idee van oorlogsjunkies. ‘Geloof me, ik mis het niet om beschoten te worden.’

Angst

‘Je bent maar beter bang in conflictgebied’, gaat hij verder. ‘Je hebt er alle reden toe. Sommigen geloven dat Marie geen angst kende. Larie. Ze was vaak doodsbang. In 2001 was ze al eens opgeblazen (ze raakte in Sri Lanka een oog kwijt, waarna ze het ooglapje ging dragen, red.). Maar haar moed en gedrevenheid kregen steeds de bovenhand.’

image-3
Jamie Dornan als Paul Conroy in ‘A private war’. 

Negen jaar lang hebben Conroy en Colvin nauw samengewerkt. De twee deelden hun kijk op hoe je zo’n conflict verslaat. ‘Je geeft een stem aan diegenen die niet gehoord worden en evenmin in staat zijn om iets te veranderen aan hun situatie. Het zijn de vrouwen en kinderen die zich schuilhouden in donkere kelders.’

‘Het is een verschrikkelijk gevoel om zo’n ruimte te betreden. Je kan er de miserie en wanhoop ruiken. Hoe hou ik het vol, heb ik me vaak afgevraagd. Maar op zo’n moment heb je geen andere keuze meer dan te doen waarvoor je gekomen bent. Documenteer je dan die hartverscheurende ellende niet, dan ben je een ordinaire toerist.’

(Verschenen op 24 februari 2020 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van A private war.

Een gedachte over “Fotograaf Paul Conroy: ‘Ik mis het niet om beschoten te worden’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s