A private war | Matthew Heineman

Wat oorlogsjournaliste Marie Colvin en haar fotograaf Paul Conroy overkwam, is de inzet van de degelijke, zij het wat klassiek aangepakte film ‘A private war’. 

‘Tenzij je stoppen doorslaan, is het niet iets wat went.’ Meer dan 25 jaar lang was Marie Colvin oorlogscorrespondente voor de Britse krant The Sunday Times. Tot ze in 2012 vermoord werd door het regime van Assad.

maxresdefault-13

Voor de buitenwereld was ze rebels en roekeloos, maar Rosamund Pike (Gone girl) herleidt haar niet tot dat stoere imago. Dat Colvin tijdens haar leven een flinke prijs betaalde voor haar gedrevenheid, is de wat makkelijke slotsom waar deze film niettemin mee wegkomt. Het is de verdienste van Pike, maar ook van een kijk op haar persoon die beroert. Met fotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan) vormde de journaliste jarenlang een geëngageerde tandem.

Documentair

Voor documentairemaker Matthew Heineman (City of ghosts) is het zijn eerste speelfilm. Hij wisselt de terreur in oorlogsgebieden af met discussies op de redactie, statige awardshows en huiselijke scènes. In de echte Conroy vond hij een adviseur die waakte over de correcte weergave van feitelijkheden. Het maakt een scène als de ontdekking van een massagraf des te aangrijpender.

A private war schetst een genuanceerd beeld van oorlogsjournalistiek. Hooguit is het een tikje jammer dat een film over een vrouw die zo koppig haar eigen weg ging een erg klassieke uitwerking kreeg.

(Verschenen op 24 februari 2020 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met fotograaf Paul Conroy.

Een gedachte over “A private war | Matthew Heineman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s