Meer scherm voor uw (extra) geld bij Kinepolis

De laatste nieuwigheid van de multiplex: een zaal waar de filmprojectie doorloopt op de zijwanden. Al is dat minder nieuw dan men u probeert wijs te maken.

Om de bingewatcher toch maar uit zijn luie zetel te krijgen, blijft Kinepolis zoeken naar manieren om de bioscoopervaring te pimpen. De nieuwste poging daartoe is ScreenX.

Dat is een nieuw soort projectietechnologie, die met behulp van vier extra projectoren de film ook op de zijwanden toont. Dat gebeurt telkens tijdens de scènes waarin men de kijkers midden in het spektakel wil droppen. De enige ScreenX-zaal in ons land bevindt zich in Antwerpen. In heel Europa heeft Kinepolis (voorlopig) nog vier zulke zalen.

Wind! Water! Geuren!

Daarmee voegt de keten een extra optie toe voor wie meer wil (betalen). Nu zijn er al Imax (4 euro surplus), Laser ultra (2,5 euro surplus) en 4DX (6 euro surplus). Bij Imax en Laser ultra draait het om het beeld- en geluidsformaat, terwijl men bij 4DX voluit gaat: bewegende stoelen! Wind! Water! Geuren!

Er komt vast nog een dag waarop men de zaal tot de nok vol water zal pompen om de nieuwste duikbootfilm dat extraatje te geven. Maar in afwachting kunt u nu dus ook kiezen voor ScreenX (4 euro surplus, bovenop de standaardticketprijs van 11,55 euro), wat met zijn drie schermen een soort bokaalervaring geeft.

Het demofilmpje liet ons meteen stevig voorproeven. Het zette ons in een auto die door het drukke stadsverkeer scheurde. Overal waar we keken daverde het beeld en schudde (schijnbaar) de zaal, wat ongeveer het effect gaf van een ritje in een rollercoaster na een zevengangenmenu.

Birds of prey

Beter dan dat korte, patserige filmpje gaf de langspeelfilm die volgde een idee van ScreenX: Birds of prey met Margot Robbie, die u vanaf vandaag ook in de gewone zalen kan gaan bekijken. In Antwerpen is het de eerste (en voorlopig enige) film in het nieuwe formaat.

Bij sommige vechtscènes sprong de zijprojectie aan en kregen we inderdaad de indruk een deelgenoot te zijn. Het blikveld verruimde en liet veel meer zien van de steeg of hangar waar Robbie zich bevond. Maar iets wezenlijks speelde zich op de zijwanden nooit af. De beeldkwaliteit is ook minder, de kleuren zijn doffer.

Uiteindelijk was er maar een kwart tot een derde van de tijd wat te zien op de zijwanden. En het gaf ons lang niet altijd een panoramische blik. Soms werd er computeranimatie geprojecteerd, dan weer een close-up van het hoofdscherm of een achtervolging vanuit een andere hoek. Het voelde vaak als opvulling. De films die Kinepolis in ScreenX-formaat zal vertonen, zijn dan ook niet anders ingeblikt. Wel is er achteraf gegrasduind in het beschikbare beeldmateriaal, waar men dan digitaal mee aan de slag is gegaan.

Zuid-Korea

Zo nieuw als Kinepolis het laat uitschijnen, is het concept trouwens niet. Enkele jaren geleden pakten zij al uit met de verwante Barco Escape-techniek (al bleef de projectie toen beperkt tot een derde van de zijwanden). Uiteindelijk werd het experiment stopgezet bij een gebrek aan films in het formaat. Maar Kinepolis maakt zich sterk dat de grote studio’s deze keer wel de nodige titels zullen leveren. Garanties heeft de keten niet.

Wereldwijd zijn er ruim tweehonderd ScreenX-zalen, waarvan slechts zeventien in de VS. Driekwart bevindt zich in Azië. Het bedrijf achter deze technologie is dan ook het Zuid-Koreaanse CJ 4DPLEX, dat eerder het 4DX-format lanceerde.

Vooralsnog blijven gewone vertoningen de norm.

(Verschenen op 5 februari 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s