Adam | Maryam Touzani

De Belgische actrice Lubna Azabal speelt de hoofdrol in deze sobere film over twee vrouwen die elkaar vinden. 

Moedige, weerbare vrouwen eisen de scène op in het regiedebuut van de Marokkaanse cineaste Maryam Touzani. Haar benadering van het patriarchale Casablanca is er een vol empathie voor wie de stad onmondig maakt. Blikken spreken geen boekdelen, maar hele bibliotheken.

9f88993a-46bd-11ea-95c6-f06b6ddf149d

De Belgische actrice Lubna Azabal speelt Abla, een weduwe met een dochtertje van acht en een traditionele patisserie in de medina. Eerst staat ze weigerachtig tegenover de jonge, hoogzwangere Samia (Nisrin Erradi) die onderdak zoekt. Sinds het verlies van haar man verschuilt ze zich achter een metershoge façade. Dat doet ze inmiddels zo lang, dat ze vergeten is hoe ze liefde moet geven.

Zonder stroop

Adam is een sobere film over de verbondenheid die tussen de vrouwen groeit. Samia’s optimisme weet Abla los te maken uit haar eenzaamheid. Het verhaal blijft eenvoudig en wordt zonder stroop verteld. Het drama houdt Touzani altijd intiem.

De film is een pleidooi voor de ontwapenende kracht van een toevallige ontmoeting. Wat zeker is: in een maatschappij die weinig hoop biedt op een spoedige gendergelijkheid, kun je maar beter een lotgenoot aan je zijde hebben.

(Verschenen op 4 februari 2020 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met actrice Lubna Azabal.

Een gedachte over “Adam | Maryam Touzani

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s