Weathering with you | Makoto Shinkai

Na zijn hit ‘Your name’ komt de Japanse animator Makoto Shinkai met een weersprookje dat weinig indruk maakt.

Wat heeft de Japanse animatiemeester Makoto Shinkai nu weer uit zijn mouw getoverd: een film over het weer. Of beter, over de zeventien­jarige Hina, die in haar eentje het mooie weer maakt. Als zij dat wil, stopt de regen en komt de zon door de wolken. Dat kan Frank Deboosere (nog) niet.

b1f6b402-4119-11ea-a28c-458cdd5c6954

Alleen Shinkai kan het zo gek bedenken. Dat deed hij twee jaar geleden ook al met Your name, over een stadsjongen en een plattelandsmeisje die om de zoveel dagen in het lichaam van de ander ontwaken. Wat nog straffer was: Your name groeide uit tot de succesvolste Japanse animefilm ooit.

Behalve een gek verhaal hebben beide wel meer gemeen, zoals zoete tiener­romantiek, een religieus shinto-sfeertje en de gapende kloof tussen de metropool en wat daar ver vandaan ligt.

Overboord

Niet Hina, maar de vijftienjarige Hodaka is de knul om wie het eigenlijk draait. We treffen hem op een reusachtig schip midden in een storm, weggelopen van huis. Hij valt bijna overboord, maar een man redt hem. Aangekomen in Tokio, waar hij niemand kent en het maar blijft regenen, zoekt hij hem enkele dagen later opnieuw op. Ergens onderweg kruist hij Hina.

data54295231-a5755c

Om de haverklap lijkt Shinkai op zoek te moeten naar nieuwe verwikkelingen, alsof hij zelf niet weet waar hij naartoe wil. Tokio komt kleurrijk op het witte doek, de bevlogenheid van de maker spat ervan af. Helaas soms ook de puberale klefheid.

Een intense, klimaat­bezorgde film met apocalyptische allure? Toch eerder een storm in een glas water.

(Verschenen op 28 januari 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s