Just mercy | Destin Daniel Cretton

In Alabama vecht een jonge advocaat eind jaren 80 voor onterecht ter dood veroordeelde gevangenen.

Waarom is het toch altijd weer uitkijken met films die zich languit storten op grove misstanden en onrechtvaardigheid? In hun verlangen om de kijker even verbolgen aan hun kant te krijgen, grijpen ze gretig naar goedkope trucjes. Alsof ze de feiten daar een dienst mee bewijzen. Ook de biografische film Just mercy maakt zich er schuldig aan.

Schermafbeelding 2020-02-08 om 17.08.56

Desmond Tutu noemt hem de Mandela van de VS. Het palmares van de zwarte advocaat en activist Bryan Stevenson is zonder meer indrukwekkend: over een periode van dertig jaar wist hij al 125 gevangenen vrij te krijgen die onterecht de doodstraf hadden gekregen. De kans op een eerlijk proces was hen destijds ontzegd, meestal uit racisme.

Maar Stevenson is straffer dan de film die Destin Daniel Cretton (Short term 12) over hem draaide. De geboorte van zijn Equal Justice Initiative, zoals hij het eind jaren 80 doopte, mondt uit in een goedbedoeld maar inspiratieloos melodrama. Het verhaal is haast dat van elke eendere kruistocht, inclusief de Grote Monoloog als orgelpunt.

Jamie Foxx

Creed-acteur Michael B. Jordan speelt Stevenson voortreffelijk als de onverzettelijke voorvechter die hij is, Jamie Foxx belichaamt als de onterecht veroordeelde het onrecht. Maar de morele superioriteit van de film gaat ten koste van de nuance: de dodencel lijkt plots een plek waar enkel onschuldige, schuchtere goedzakken zitten. Wie niet aan hun kant staat, is een vuil grijnzende booswicht. Het is een zwart-witvoorstelling die even leugenachtig is als heel wat veroordelingen van toen.

Eind jaren 80 geloofde het Alabama van Harper Lee dat discriminatie tot het verleden behoorde. Misschien bestaat de enige vooruitgang erin dat we zoveel naïviteit vandaag niet langer luidkeels durven te verkondigen.

(Verschenen op 21 januari 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s