Cameraman Roger Deakins: ‘Veelgevraagd, ik? Ik ben momenteel niet eens aan het werk’

Voor de vierde maal werkte ‘1917’-regisseur Sam Mendes samen met Roger Deakins als cameraman. ‘Ik dacht dat er een tikfout in het script stond, waar het zei dat de film in één take zou worden gedraaid.’

Na Skyfall en Spectre vond Sam Mendes het Bond genoeg. Met 1917 duikt de Britse regisseur nu de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog in. Hij brengt de helletocht van twee jonge soldaten met een missie tegen de klok in realtime op het grote scherm, als een onafgebroken, twee uur durend shot. Of beter: dat doet Roger Deakins, de bekroonde cameraman (Blade Runner 2049) bij wie Mendes na drie eerdere samenwerkingen opnieuw aanklopte.

1-3Lzbo9Ns0_LBFrPOGn-BRw

‘Toen ik dat eerst in het scenario zag staan, dacht ik dat het een typo was’, vertelt Deakins ons in Londen. Niet één shot maar tientallen shots, variërend tussen 39 seconden en 8,5 minuut, vormen uiteindelijk de film. In de montage werden die zo aan elkaar gekleefd dat het één vloeiende take lijkt. ‘Niet meteen het soort techniek dat je voor elke film wil gebruiken.’

Valsspelerij? Het bleef een huzarenstukje. ‘Er kwamen repetities aan te pas, naast een strak plan dat zelfs de lengte en kronkelingen van de loopgraven vastlegde.’ Het eindresultaat doet naar adem happen, temeer omdat je als kijker geen seconde rust krijgt. ‘Sommigen vergelijken het met een videogame, en dat is oké. Eerder dan een geschiedenisles af te steken, wilden we een inzicht geven in wat het moet zijn geweest – al valt het natuurlijk niet te vergelijken met de werkelijke gruwel.’

1917_FP1

Schoon weer vandaag

De opnames vonden niet op de reële locatie in Frankrijk plaats – ‘ongepast’ – maar in Engeland en Schotland. ‘Zorgen dat het voor de kijker een en dezelfde plek leek, was misschien wel de grootste uitdaging.’ Doordat het verhaal zich goeddeels in de openlucht afspeelt, was de crew heel afhankelijk van het weer. ‘Ik wilde bovendien dat het de hele tijd bewolkt was in de film. Behalve op het einde, dan moest de zon tevoorschijn komen, en zo gebeurde het ook. Al in de eerste take.’

Deakins staat bekend om zijn picturale tableaus en een fotografie die rijk is aan scherpe contrasten en ­silhouetten. Een streepje lichtinval volstaat voor hem om beklijvende beelden te kunnen maken. Maar noem hem niet de meest gevraagde cameraman van Hollywood. ‘Ik ben momenteel niet eens aan het werk’, vertelt hij grijnzend.

Dat de film een ervaring is die je op het grootste scherm moet beleven, staat niet ter discussie. Toch zullen er mensen zijn die 1917 binnen pakweg een jaar op hun gsm zullen bekijken. Deakins stopt zijn afkeer niet weg. ‘That’s sick’, sist de anders zo zachtaardige Oscarwinnaar. Eer de meester, zoek een bioscoop!

(Verschenen op 4 januari 2020 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van 1917

>> Lees hier het interview met regisseur Sam Mendes.

2 gedachten over “Cameraman Roger Deakins: ‘Veelgevraagd, ik? Ik ben momenteel niet eens aan het werk’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s