Før frosten | Michael Noer

Eerst zijn koeien, dan zijn dochter. Een oude, 19de-eeuwse boer op droog zaad verzilvert wat hem dierbaar is.

Elk land zijn eigen Jan Decleir. In het hoge noorden heet hij Jesper Christensen, al kennen de fans van James Bond hem beter als Mr. White. Christensen is zo’n acteur aan wie je een film kan toevertrouwen. Desnoods doet zijn gegroefde kop het werk wel.

for_frosten-1000x563

In Før frosten leent hij die aan koeien-Jens, een boer met straks enkel nog zijn bijnaam. Al zeker één dier moet de deur uit. Het tegenbod van enkele kennissen ligt een flink stuk lager dan zijn vraagprijs, maar het komt met een belofte. ‘Niemand zal van ons horen dat je krap bij kas zit.’

Midden 19de eeuw zijn de winters in het landelijke Denemarken hard, de mensen kil en het eten karig. En te zeggen dat het vroeger beter was. In afwachting van sociale media had je de kerk, waar je een bank naar achter vloog als je veestapel kromp. Droeve emoji.

Rami Malek

Het is geen platte tragedie waarvoor Michael Noer terugkeerde naar Scandinavië, een jaar nadat hij in de VS met Rami Malek een overbodige remake van Papillon had gedraaid. Rurale drama’s zijn als de boeren die ze opvoeren: op hun best zonder veel opsmuk. De beproevingen van het boerenleven toont hij in een snijdende fotografie.

Intussen blijft koeien-Jens maar verliezen, hoe hard hij ook vecht. Hij blaast het huwelijk van zijn dochter met de sympathieke buurjongen af wanneer een barse grootgrondbezitter interesse in haar toont.

Wie zich voortdurend moet bekommeren om overleven, heeft geen leven meer. Maar wat moet je anders? Koeien-Jens mag het weten.

(Verschenen op 7 januari 2020 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s