21 bridges | Brian Kirk

De broers Russo (‘Avengers’) zitten als producenten achter deze politiethriller met een conclusie van het zevende knoopsgat.

Wat hebben de jaren 70 heerlijke policiers voortgebracht. Grote jongens als Al Pacino en Gene Hackman speelden hun beste rollen als flikken die slimmer waren dan de rest van het korps bij elkaar. Niet moeilijk dat ze liever ­alleen werkten.

21bridges-9256-still-gnxs0vrisnazegp-grugbwzi

Met zijn vertolking doet Chadwick Boseman (Black panther) soms aan hen denken. Jammer dat hij als rechercheur zo’n opzichtig rugzakje moet meekrijgen: zijn vader, ook een wetsdienaar, werd vermoord toen hij zelf nog een joch was. Daar is hij mee blijven worstelen, en wel in die mate dat hij – hoe verzin je het – een reputatie opbouwde als klisser van cop killers. Ze brengen het er nooit levend van af, maar dat zou dan weer een kwestie van wettige zelfverdediging zijn. Keer op keer.

Natuurlijk hangen ze aan zijn telefoon als bij een fout gelopen drugsdiefstal een boel flikken plat op de buik eindigt. In de hoop de dader te kunnen vatten, gaan alle 21 bruggen rond Manhattan dicht.

Kat en muis

Een onberispelijke thriller is het niet, maar in flarden zie je wel het potentieel. Het listige kat-en-muisspel, de grijze moraliteit, uitgekiend montagewerk: het houdt je alert, soms zelfs op het randje van je stoel. Naast Boseman zijn ook Stephan James (If Beale Street could talk) en Taylor Kitsch (True detective) in goeden doen.

Tot 21 bridges in zijn apotheose zijn ware gelaat toont en de weg der allerslapste clichés op rijdt. Dan volgt de Confrontatie tussen Goed en Kwaad in het hol van de leeuw. Kom op, zeg.

(Verschenen op 7 mei 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s