Seules les bêtes | Dominik Moll

Leugens en bedrog zijn het DNA van deze Franse whodunit vol menselijke drama’s. Van de regisseur van Harry, un ami qui vous vest du bien

In een Frans bergachtig gebied duikt de ochtend na een sneeuwstorm de auto op van een vermiste vrouw uit de omgeving. Bij de bewoners van enkele nabijgelegen boerderijen valt op het eerste gezicht weinig verhaal te halen. Zij hebben hun eigen leven vol beslommeringen.

b746d120-2b17-11ea-ae6f-36b0beecc79a

Seules les bêtes steekt van wal als een ruraal drama van nukkige zwijgers en echtgenotes die meer liefde verdienen. ‘Bedrieg me zoveel je wilt, maar kom achteraf niet uithuilen’, tiert een boer die achter zijn computer leeft. Hoe houdt dit verband met de jongeman op het Afrikaanse continent, die in de openingsscène rondfietst met een blatende geit op zijn rug?

Het is meer dan een intrigerende whodunit die de Duits-Franse Dominik Moll (Harry, un ami qui vous veut du bien) uitzet. De betrokkenen zijn geen opzichtige verdachten, maar mensen met herkenbare gebreken en een eigen verhaal. Ieder van hen houdt iets achter, wat zijn stempel drukt op hoe ze hun omgeving interpreteren. Dat leren we uit de opdeling in vijf aparte segmenten. Telkens kijken we door andere ogen naar wat zich afspeelt.

‘Inglorious basterds’

Moll kan rekenen op een sterke cast van routiniers als Denis Ménochet (Inglourious basterds) en Valeria Bruni Tedeschi (La pazza gioia). Het scenario schreef hij met zijn vaste coscenarist Gilles Marchand.

Het totaalplaatje is een puzzel waarvan de stukken langzaam op hun plaats vallen. Schuld en boete tonen zich in wisselende schakeringen. De filmmaker laat er geen twijfel over bestaan: ook wie bedriegt, kan bedrogen uitkomen.

(Verschenen op 31 december 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s