Top 10 van 2019: dit zijn de beste films van het afgelopen jaar

Geen eindejaar zonder lijstjes. Bioscopen programmeerden ook in 2019 films aan de lopende band, maar waren de grootste hypes ook de beste films? 

1. Portrait de la jeune fille en feu

De beste film van het jaar is een pyromanenstreek van jewelste. De vonk slaat over tussen een schilderes (Noémie Merlant) en de jonkvrouw (Adèle Haenel) die ze stiekem portretteert, en zet de hele zaal in de fik. Adembenemend en mateloos intens, niets minder dan een meesterwerk.

6f525a66-232d-11ea-9b46-317a3adfa1f7
‘Portrait de la jeune fille en feu’

2. Marriage story

Adam Driver en Scarlett Johansson zijn hartveroverend eerlijk en fragiel in deze kroniek van een aangekondigd huwelijkseinde. Liefde is. Elkaar de duvel aandoen. Soms bitter en ontroerend, nooit suikerzoet. Een hoogtepunt in het ontwapenende oeuvre van Noah Baumbach (The Meyerowitz stories).

3. Eighth grade

Je bent dertien en je wil erbij horen. Elsie Fisher speelt de schuchtere Kayla, die filmpjes maakt vol tips die ze zelf niet ter harte neemt. Zelfaanvaarding is geen lachertje in tijden van insta-populariteit. Een delicate film zonder enig cynisme van debutant Bo Burnham, die zelf bekend raakte via Youtube.

Schermafbeelding 2019-02-22 om 12.23.30
‘Eighth grade’

4. The Irishman

Niemand brengt gangsters in beeld zoals Martin Scorsese. Hij kon rekenen op zijn rimpeligste vrienden Joe Pesci en Robert De Niro voor een geduldig epos over levens die hun laatste hoofdstuk ingaan. Hoe blikken maffiosi terug? Scorsese weet het.

5. J’ai perdu mon corps

Het is niets vergeleken met je sleutels verloren leggen: je lichaam kwijt geraken. Het overkomt een hand (!) in deze surreële animatiefilm, die tegelijk het verhaal brengt van een jongeman alleen in Parijs. Een eigentijds en filosofisch pareltje voor dolende zielen.

6. Les misérables

Er zit meer Victor Hugo in dan je zou denken, hoewel Ladj Ly niet diens klassieker adapteerde. De tijd is nu. In de Franse hoofdstad botsen generaties en culturen in een krachtmeting tussen ordehandhavers en paupers. Een flik beleeft zijn eerste dag als een nachtmerrie, die ook bij ons daags nadien nog nazinderde.

 

0ce85484-128f-11e9-85f9-9b2aeb0280b4
‘The favourite’

7. The favourite

De Griek Yorgos Lanthimos (The lobster) toont zich een geslepen hofnar. Hij had het voordeel van Olivia Colman, die het jaar aftrapte met een stoute vertolking van Queen Anne. Samen met Rachel Weisz en Emma Stone blies ze het stof van de kostuumfilm. Eendenraces en vliegend fruit, u krijgt het er zomaar bovenop.

8. Gräns

Soms moet je niet te veel willen verklappen. Het verhaal van Tina, de merkwaardige douanebeambte met een scherpe reukzin, openbaart zich langzaam, als oogkleppen die in slow motion afvallen. Identiteit en aanvaarding zijn veel meer dan klassieke thema’s bij de Iraans-Zweedse Ali Abbasi. Een bijzonderlinge film.

9. Parasite

De Zuid-Koreaan Bong Joon-ho is niet voor een metafoor te vangen. Hij pakte Cannes in met deze ongewone, meerlagige mix van komedie en schrijnende tragiek. Arme drommels werken zich binnen in een chique woonst, waar de klassenstrijd rare bochten neemt. Wat eerst nog vermakelijk is, blijkt al snel bittere ernst.

5ff38cae-233f-11ea-9b46-317a3adfa1f7
‘Parasite’

10. Only you

Laat u niet afschrikken door de kleffe titel: Only you is de beste film van 2019 die geen hond ging zien. Aan Laia Costa (Victoria) en Josh O’Connor (God’s own country) heeft het niet gelegen. Zij gaan pijnlijk diep in dit smartelijke liefdesverhaal dat ‘I want you’ van Elvis Costello voorgoed anders doet klinken.

(Verschenen op 21 december 2019 in De Standaard.)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s