Le Mans ’66 | James Mangold

Christian Bale en Matt Damon bouwen de snelste Ford. In 1966 moest deze bolide tijdens de 24 uur van Le Mans Ferrari verslaan.

Snelle wagens scheuren aan de lopende band over het witte doek, van The fast and the furious tot Drive en Le fidèle. Zuivere racefilms blijken dan weer zeldzaam. Zes jaar geleden was er nog Rush, het Formule 1-avontuur over Niki Lauda. Voor andere genreklassiekers moet je meteen ver terug in de tijd: Le Mans met Steve McQueen dateert al uit 1971, vijf jaar voordien speelde John Frankenheimers Grand Prix in de zalen.

Screen-Shot-2019-06-03-at-8.21.11-AM

Er was dus ruimte voor een nieuwe racefilm. James Mangold (Walk the line) bewijst bovendien dat hij de man voor de job is. Hij brengt in Le Mans ‘66 de iconische uithoudingsstrijd op het Franse circuit in beeld als een heerlijk ouderwets en razend spannend spektakel. Als kijker zit je daar midden in, in die zin is de film ook een ode aan cinema voor het grote scherm.

Wat Le Mans ‘66 vooral bijzonder maakt, is de manier waarop het verhaal een warme vriendschap als brandstof heeft. De film gaat over twee mannen en de droom die ze delen: de 24 uur van Le Mans winnen met de auto die ze voor Ford samen hebben gebouwd.

Niet sexy

Begin jaren zestig zaten ze bij Ford met de handen in het haar. Jonge mensen kochten hun wagens niet. Zo’n Ford die van de band rolde, was betaalbaar en praktisch, maar allesbehalve sexy. Henry Ford II liet zich de oplossing influisteren: racen. Door naam te maken op het circuit, zou het merk van dat duffe imago verlost raken.

Dat was best een aardig idee, alleen had de autobouwer geen sportwagen in zijn catalogus. Even nog dacht hij dat de oplossing eenvoudig was: Ford II zou Ferrari kopen. Dat zat in slechte papieren (goedkoop!) én domineerde de autosport (kennis van zaken!). Maar de Amerikaan beledigde Enzo Ferrari door met een respectloos voorstel te komen, wat het begin betekende van hun bitse rivaliteit. Ford II besloot om dan maar twee heren een auto te laten bouwen, die tijdens de 24 uur van Le Mans – nog steeds de belangrijkste race voor sportwagens – Ferrari grandioos het nakijken zou geven.

De ene man was de legendarische Carroll Shelby, een autocoureur die na hartklachten als ontwerper van bolides aan de slag was gegaan (en zijn stempel drukte op de Ford Mustang en de Shelby Cobra). Zijn kompaan heette Ken Miles, een testpiloot met een nukkig karakter.

Vettig accent

Met Matt Damon (als Shelby) en Christian Bale (als Miles) heeft de film meteen het voordeel van twee stevige acteertalenten. Damon speelt Shelby met een vettig Texaans accent, als een zelfvoldane maar tamelijk boerse pummel. In vergelijking legt Bale meer gevoel en nuance in zijn vertolking. Het is zijn verdienste dat deze film geen platte machovertoning wordt.

ford-v-ferrari-DF-01366_R_CC_CROP_rgbW

Tracy Letts springt in het oog als Henry Ford II, een kleurrijk figuur met trumpiaanse allures. Wanneer Shelby hem van een testritje laat proeven, maakt dat een waanzinnige rollercoaster van emoties in hem los. Bijzonder sterk is ook Caitriona Balfe als Miles’ echtgenote Mollie, een steun en toeverlaat die veel meer is dan een suf huisvrouwtje.

Mangold gaf zijn film quasi dezelfde titel als de klassieker met Steve McQueen, maar de verschillen konden onmogelijk groter zijn. Hij koos voor een toegankelijkere en minder documentaire aanpak. Wie niets van racen afweet, kan nog van deze film houden.

Na een aarzelende start komt Le Mans ‘66 op snelheid als een sympathieke publieksfilm waar een geur van benzinewalmen en verschroeid rubber uit opstijgt. Alle klimaatactivisten nog aan toe, zou dat tegenwoordig een guilty pleasure heten?

(Verschenen op 12 november 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met hoofdrolspeler Christian Bale. 

Een gedachte over “Le Mans ’66 | James Mangold

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s