Hustlers | Lorene Scafaria

In deze misdaadkomedie over snode strippers laat Jennifer Lopez niet enkel zien dat ze kan acteren.

Wie niet bemiddeld is, moet gewiekst zijn om vooruit te komen in het leven. In Hustlers vinden enkele strippers er niets beters op dan diep in de zakken te zitten van hun rijkste klanten, die ze eerst drogeren. Soms moet je gewoon durven.

6604acf6-ee8b-11e9-86fd-cd9ce3bb04f3

Amusant is het opzet wel, het levert ook enkele geweldige scènes op met venten die zich vrolijk bij de neus laten nemen. Wat een vrouw rond hun nek al niet krijgt klaargespeeld. Met Jennifer Lopez, pas vijftig maar met de looks van een dertiger, heeft deze komische zwendel goud in handen. Ze is voortreffelijk, innemend en zonder meer te duchten als Ramona Vega, de ravissante gangmaakster van de bende. In een kleine bijrol duikt ook fenomeen Cardi B op.

Stout fenomeen

Toch is Hustlers, van regisseuse-scenariste Lorene Scafaria (The meddler), niet de stoute brok entertainment waarnaar wij zo uitgekeken hadden. Terwijl de Angelsaksische pers van een fenomeen spreekt, zagen wij een film zonder weerhaken waar de klad al vroeg in zit.

763-5

Dat je doorziet hoe het met deze vrouwen zal aflopen, heeft er niet eens mee te maken. Wel dat het verhaal je op automatische piloot meevoert, zonder scherpe dialogen, rebelse humor of slimme vondsten.

Het begint nochtans met schwung. Kijk hoe de strippers zich acrobatisch rond een paal zwieren terwijl ze iedere man om hun vinger winden. Ze dromen van een leven vol luxe, tot de finan­ciële crisis van 2008 uitbreekt en de bankiers niet langer met hun dollars smijten. Maar daar vindt de flamboyante Ramona dus al snel wat op.

Waargebeurd

Het is altijd uitkijken met oplichters, ook in films. Voor je het goed in de gaten hebt, gaan ze er met je hart vandoor. Met J.Lo loop je dat risico. Hustlers focust op haar vriendschap met de onzekere Destiny (Crazy rich Asians-actrice Constance Wu).

hustlers2_trans_NvBQzQNjv4BqZgEkZX3M936N5BQK4Va8RWtT0gK_6EfZT336f62EI5U

De onderneming is zo gek dat het alleen maar waargebeurd kan zijn. Vier jaar geleden stond het groot in The New York Times. Journaliste Jessica Pressler had uitgebreid gesproken met Rosie, zoals de ‘echte’ Destiny heet. Daarop heeft Scafaria zich gebaseerd.

Weinig andere verhalen kunnen zo makkelijk een breed publiek aanspreken als de spelletjes van slinkse oplichters. Kijk maar naar het succes van Ocean’s 11 en de stoet sequels die erop volgde. Ook de makers van Hustlers weten dat: de film bracht in vijf weken tijd al meer dan 120 miljoen dollar op. Zo gaan J. Lo en co. ook met de box office aan de haal.

(Verschenen op 15 oktober 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s