Everest, de jonge yeti | Jill Culton

Een meisje en een yeti missen hun thuis in deze helaas al te eenvoudige animatiefilm.

Konden we maar wonen in animatiefilms. Daar zijn zelfs de grootste monsters lieve wezens met een hoog knuffelgehalte. In de VS heette deze film van Dreamworks nog Abominable. Bij ons staat hij als Everest, de jonge yeti op de affiche. Zo is meteen kristalhelder wat je mag verwachten: een winters, zij het wat futloos, avontuur met in de hoofdrol een yeti. Een groot en pluizig monster dus, dat oorspronkelijk leefde in de Himalaya. Of zo gaat toch de legende.

387fcac6-ee8c-11e9-86fd-cd9ce3bb04f3

Hier woont het monster gek genoeg in Sjanghai. Nadat de yeti ontsnapt is uit een labo, houdt hij zich schuil op het dak van een woonblok. Enkele verdiepingen lager leeft de energieke Yi samen met haar moeder en grootmoeder in een knus flatje.

Het meisje is meteen hartveroverend. Ze is in de weer met klusjes voor de buren, maar dat weten ze thuis niet. Yi spaart om te kunnen reizen naar de plekken die haar overleden vader vroeger heeft bezocht. Uiteindelijk zal ze daar met de yeti naartoe trekken, zodat hij weer thuis kan zijn in de sneeuw.

Sprekend

Het zijn levensechte personages in een mooie animatie die deze film op het scherm brengt. Jammer dat de film daar verder weinig mee doet. Door Yi in meer sprekende scènes op te voeren, hadden we het verdriet waarover ze niet kan praten beter kunnen begrijpen. Nu blijft het tamelijk oppervlakkig.

Smallfoot, de omgekeerde bigfootlegende die een jaar geleden een succes was in de bioscoop, slaagde er beter in om betekenis te geven aan een ongewone vriendschap met een yeti.

(Verschenen op 15 oktober 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s