Inclusiviteit en diversiteit in Hollywood: als het maar geen windowdressing is

Mindy Kaling is de ster van ‘Late night’, een eigentijdse komedie over een team scenaristen dat diverser wordt. Hoever staat Hollywood intussen?

Het verhaal in Late night is fictief, maar daarmee is het nog geen fabeltje. Emma Thompson speelt het gezicht van een talkshow met een schrijversteam van uitsluitend blanke mannen. Tot Mindy Kaling, die u misschien kent uit de Amerikaanse versie van The office, aanschuift.

Ghostbusters-3-Paul-Feig-Responds-Leslie-Jones
‘Ghostbusters’ uit 2016, geregisseerd door Paul Feig.

Kaling staat niet enkel groot op de affiche, ze schreef ook zelf het scenario en is coproducente. ‘Het voelde als een verhaal dat alleen ik kon vertellen’, zei de Amerikaanse comédienne, geboren uit Indiase ouders, onlangs in The Hollywood Reporter.

Met zijn thematiek haakt de film in op wat sinds #MeToo en de Time’s Up-beweging in de sector sterk begon te leven: de roep om inclusiviteit. Hollywood moest beloven voortaan meer kansen te bieden aan vrouwen, minderheden en andere etniciteiten, zowel op het doek als achter de schermen. Doet het dat ook?

Schrijftafel

Dat het diversiteitsprobleem voor een groot deel begint aan de schrijftafel, is allang geen nieuws meer. Als je vooral blanke mannen met verhalen laat komen, is het niet verwonderlijk dat mensen met een andere culturele achtergrond niet alleen sporadischer maar ook oppervlakkiger aan bod komen.

763-4
‘Russian doll’

Grote studio’s hebben daarom werk gemaakt van initiatieven die zich richten tot beginnende scenaristen uit ondervertegenwoordigde groepen. Positieve discriminatie om het onevenwicht de wereld uit te helpen, dus. Universal heeft zo zijn Global Talent Development & Inclusion-programma, dat deelnemers ook de kans biedt om hun netwerk uit te breiden. Janine Jones-Clark, die aan het hoofd staat, weet dat het daarop vaak aankomt op een plek als Hollywood.

Disney lanceerde onlangs twee nieuwe initiatieven om zulk talent achter de camera een duwtje te geven. Ook Sony en Paramount hebben gelijkaardige projecten lopen. Dat klinkt allemaal erg mooi en hoopgevend, zolang het straks maar geen windowdressing blijkt te zijn.

Clausule

Herinner u hoe Frances McDormand in haar Oscartoespraak anderhalf jaar geleden de ‘inclusive rider’ lanceerde. Ze riep acteurs met naam op om met een clausule in hun contract gelijkheid en diversiteit op de set af te dwingen. A-listers als Matt Damon en Brie Larson tekenden meteen, en dan werd het stil.

crazy_rich_asians_still_10
‘Crazy rich Asians’

Een minder bekende ondertekenaar was Paul Feig, de regisseur van de volledig vrouwelijk remake van Ghostbusters. Hij begon met zijn productiebedrijf Powderkeg eerder al een incubator voor vrouwelijke filmmakers en lanceerde samen met Modern family-scenarist Sameer Gardezi onlangs Break The Room, een programma om niet-blanke scenaristen en minderheden te lanceren.

Intussen kwam de Netflix-reeks Russian doll uit, die werd geschreven in een writing room waar enkel vrouwen rond de tafel zaten. Aankomende reeksen als de sitcom Family reunion en de HBO-reeks A black lady sketch show deden uitsluitend een beroep op zwarte scenaristen. Wie zegt dat die straks geen divers publiek zullen aantrekken? Reeksen als Insecure en Atlanta wisten ook al net zo goed de blanke man te overtuigen.

Kaskraker

Voor de producenten en studio’s in dubio over de meerwaarde van inclusiviteit: er valt een flinke cent aan te verdienen. Dat bewees Crazy rich Asians een jaar geleden, een Amerikaanse romcom met een cast van uitsluitend Aziatische gezichten die bijna 240 miljoen dollar opbracht.

(Verschenen op 15 oktober 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van Late night

Een gedachte over “Inclusiviteit en diversiteit in Hollywood: als het maar geen windowdressing is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s