Au nom de la terre | Edouard Bergeon

De Franse filmmaker en boerenzoon Eric Bergeon verfilmt de ellende van zijn vader als een groteske tragedie.

Het gaat al lang niet goed met de boer. Voor zijn harde werk krijgt hij nog amper iets, en al zeker geen begrip. Laat het aan de boerenzonen om minstens aan die kilte wat te doen.

au_nom_de_la_terre_site_2__big

Hubert Charuel filmde twee jaar geleden al op de boerderij van zijn ouders het zinderende Petit paysan, over een jonge melkveehouder die op een fout spoor belandt. In het boerendrama Au nom de la terre brengt nu Edouard Bergeon de schrijnende neergang van zijn vader in beeld, en dat op aansporen van producent Christophe Rossignon – ook een boerenzoon. Hij had eerder Bergeons documentaire Les fils de la terre gezien.

Trekje

Maar de intenties maken een film niet. Bergeons langspeeldebuut is een klunzige bedoening van even levenloze als voorspelbare scènes. Het is onbegrijpelijk hoe Guillaume Canet, nochtans een uitstekend acteur, van deze noeste man onbedoeld zo’n komisch figuur kon maken. Het trekje om de mond, de obligatoire kletskop. Alsof een boer alleen maar een soort halvegare kan zijn. Aan zijn zijde staat Veerle Baetens tevergeefs nuchterheid te prediken.

Het scenario is amateurswerk dat er niet in slaagt de vinger op de tragiek te leggen. Elke getuigenis in het journaal van alweer een boer die klappen krijgt, hakt er zoveel dieper op in. Al lijken ze daar in Frankrijk anders over te denken. In minder dan een week wisten Canet en Baetens bijna een half miljoen Fransen op de been te brengen.

Au nom de la terre heeft het hart op de juiste plaats, maar voorts zit er een boel verkeerd.

(Verschenen op 8 oktober 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s