Mjólk | Grímur Hákonarson

Een koppige vrouw neemt het in deze IJslandse film op tegen een goliath uit de melkveesector.

Ben je beter af als je de dingen aanvaardt zoals ze zijn? Het zijn er de tijden niet naar, als ze dat ooit al waren. Mjólk is een warme ode aan de dwarsligger die weigert om zich zonder weerwerk te schikken in zijn lot. Zulke doorbijters verdienen meer bewondering dan hen doorgaans te beurt valt.

e0fea196-de0f-11e9-953d-305d8dad58a6

Je moet het Inga niet vertellen. Ze is melkveehoudster in een klein dorp niet ver van Reykjavik. De kinderen zijn het huis uit en wanneer haar man sterft na een ongeval, staat ze er plots alleen voor. Hun leven was zo al niet gemakkelijk, maar ze vonden tenminste steun bij elkaar. Daar moet ze bij de andere boeren niet op rekenen, terwijl ze wel door dezelfde coöperatie worden ­uitgebuit.

‘Woman at war’

De IJslandse Frances McDormand heeft een naam als een quizvraag: Arndís Hrönn Egilsdóttir. Verdriet staat in haar ogen, een verbeten trek speelt om haar mond. Een jaar na Woman at war verklaart opnieuw een onverzettelijke Scandinavische de oorlog aan een machtige organisatie.

Grímur Hákonarson heeft een hart voor koppigaards. Vier jaar geleden boekte de IJslander al een arthousesuccesje met Rams, dat tragikomisch keek naar twee broers die op elkaar aangewezen waren. Mjólk speelt in dezelfde setting, maar deze keer blijft de filmmaker ernstiger.

De ­coöperatieve blijkt ironisch genoeg te zijn opgericht ter bescherming van de boeren. Niets is dus voorgoed verworven. Hákonarson is nuchter, maar ook hoopvol.

(Verschenen op 24 september 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s