The hummingbird project | Kim Nguyen

Dronken van overmoed vat een effectenmakelaar (Jesse Eisenberg) een geflipt project aan.

Ga maar na: elk genie is in de ogen van anderen eerst een gek. Van dat juk weet hij zich te bevrijden door te slagen in een plan zo megalomaan dat je begrijpt waarom iedereen hem niet voor vol aanzag.

Schermafbeelding 2019-09-28 om 09.32.29

Vincent (Jesse Eisenberg) heeft zo’n plan. Hij wil 1.600 kilometer aan glasvezelkabel trekken, van Kansas tot New York, in een kaarsrechte lijn onder huizen, moerassen en gebergten door. Hij zal op de beurs kunnen handelen met voorkennis, wat hem honderden miljoenen dollars rijker belooft te maken. Geniaal of gek? Het saldo op zijn bankrekening zal het zeggen.

Vincent lijkt wel een malle doordouwer, ontsnapt uit een film van de broers Joel en Ethan Coen. Zo’n compliment zal de Canadese filmmaker en scenarist Kim Nguyen verheugen, want alles in The hummingbird project wijst erop dat hij een fan is van hun meest absurde films.

Grotesk

De soundtrack zet het groteske van de hele onderneming extra kracht bij. Maar de scènes en dialogen missen een flinke dosis pit. Meer dan eens vallen ze daardoor in het niet, als een slecht vertelde mop.

Alexander Skarsgård is onherkenbaar als Vincents schlemielige neef en kompaan: hij kreeg een vleesklak opgezet. Een vileine Salma Hayek wil de twee de loef afsteken. En in een piepklein rolletje duikt aan het eind nog Johan Heldenbergh op, wanneer The hummingbird project al gekanteld is naar een geforceerd melodrama.

Nguyen was zes jaar geleden kanshebber voor een Oscar met Rebelle, een snoeiharde film over kindsoldaten. Dat relaas had hij veel meer in de vingers.

(Verschenen op 10 september 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s