It: chapter two | Andy Muschietti

Het tweede deel van Stephen Kings cultklassieker ‘It’ werkt meer op de zenuwen dan op de emoties.

Clowns kapen niet alleen het politieke toneel, maar ook de bioscoop. In Joker toont Joaquin Phoenix straks zijn akeligste grijns. Maar eerst is het aan Bill Skarsgård, die als de horrorclown Pennywise opnieuw uit het riool komt geklauterd.

Schermafbeelding 2019-09-28 om 09.25.23

Een verrassing is dat niet. It: chapter two verfilmt het tweede deel van Stephen Kings iconische bestseller uit 1986. Gewaagd kun je deze adaptatie niet noemen, maar dat was It, het eerste deel, twee jaar geleden evenmin. Het blijft bangmakerij volgens het boekje, met slappe personages en nu ook een slepende plot. Daar komt pas na een kleine drie uur (!) een eind aan.

De zeven kornuiten van The Losers’ Club zijn inmiddels getroebleerde volwassen – de tijdsprong van 27 jaar komt overeen met het interval waarmee de sinistere kinderlokker ook in het tweede boek terugkeerde.

Jessica Chastain

Opnieuw is de regie in handen van de Argentijn Andy Muschietti, die de ster uit zijn doorbraakfilm Mama meebrengt: de klasbak Jessica Chastain. Zij mag als Beverly Marsh de rosse vonk spelen die als tiener een losbandige reputatie had. James McAvoy is de stotteraar Bill, terwijl comedian Bill Hader de flapuit Richie speelt, die comedian is geworden.

Het angstaanjagendst aan de film uit 2017 was nog de volkstoeloop: It bracht 700 miljoen dollar op aan de kassa, terwijl de film ‘amper’ 35 miljoen had gekost. De status van Kings klassieker zat daar ongetwijfeld voor iets tussen, al is het geen geheim dat het brede publiek nog het makkelijkst te verleiden valt met een aloud huiverfestijn.

(Verschenen op 10 september 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s