The best of Dorien B. | Anke Blondé

De 36-jarige Dorien worstelt in deze lichte debuutfilm met wie ze is en vraagt zich af wie ze had kunnen zijn.

Wat zou er nog geworden zijn van die wildebras uit je middelbare klas? Weet je nog hoe ze vol zotte plannen en idealisme zat? In Afrika zou ze exotische beesten gaan vaccineren voor de goede zaak. Verhalen die zij moet hebben, tjonge.

the_best_of_dorien_b20190604035313_1_

De dingen durven al eens anders uit te draaien. Met The best of Dorien B. maakte de Belgische debutante Anke Blondé een goedbedoelde, maar soms al te anekdotische komedie over een vrouw die de levensweg van de minste weerstand koos. Haar bestaan plooide zich vooral naar wat anderen het beste leek. Valt het geluk daar voor haar wel te rapen, vraagt ze zich nu af.

Flirten

De klasgenote van toen heet Dorien (de rol van nieuwkomer Kim Snau­waert). Inmiddels is ze 36. Ze heeft twee jongens en een man (Jelle De Beule) die blijft flirten met zijn ex-minnares. Van haar vader (Dirk van Dijck) nam ze de dierenartspraktijk over. Hij maakt zich nu vooral druk in haar moeder (Katelijne Verbeke), van wie hij vermoedt dat ze een affaire heeft.

763-2

Noem Snauwaert gerust een revelatie. Wat lijkt deze rol kinderspel voor haar, terwijl ze in het echte leven een kunstenares is zonder acteerervaring. Geen wonder dat Blondé haar aanklampte aan de schoolpoort: ze heeft het voordeel van de meest sprekende ogen, naast een naturel die je niet kunt faken. Ze is het godsgeschenk dat deze film goed kan gebruiken.

Gestuntel

Het is best verkwikkend hoe de regisseuse de humor inziet van ons eindeloze gestuntel in de omgang met elkaar. (Groot)ouders die zich als kleine kinderen gaan gedragen, ze lijken uit het leven geplukt. Maar tegelijk wordt de banaliteit in die scènes soms zo aangedikt, dat ze betekenis verliezen. En wanneer een academische soiree een onverwachte wending neemt of de slotenmaker in een huiselijke ruzie verzeild geraakt, is de kolder zelfs niet ver weg.

Schermafbeelding 2019-09-27 om 01.22.24

Wat wel werkt, zijn de terloopse consultaties van baasjes die meer lijken te worstelen dan hun huisdieren. ‘Gisteren mankte hij nochtans’, zegt een misschien wat vereenzaamde jongeman. In haar praktijk blijft hij maar rondjes lopen met zijn viervoeter. ‘Allee, mank dan.’ Het zijn vluchtige scènes die mateloos ontroeren, net omdat ze iets heel menselijks en herkenbaars laten zien. Ook de protagoniste straalt dat uit, maar het ontbreekt aan scènes waar die ontwapening ten volle tot haar recht mag komen.

The best of Dorien B. heeft het hart op de juiste plaats. Maar net op die plek wist deze film ons onvoldoende te raken.

(Verschenen op 10 september 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met regisseuse Anke Blondé.

Een gedachte over “The best of Dorien B. | Anke Blondé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s