Fête de famille | Cédric Kahn

Catherine Deneuve roept haar kuikens bij zich voor een besluiteloos verjaardagsmaal.

Dat heb je met een grande dame als Catherine Deneuve: zelfs in haar rollen laat ze zich niet van de wijs brengen. Onverwachts verschijnt haar dochter Claire op het feest voor haar zeventigste verjaardag. Drie jaar lang heeft Claire niks van zich laten horen, oma Andréa brengt haar kleindochter al jaren groot. Maar nu zet de mater familias gewoon een bord bij. Voilà, klaar.

Schermafbeelding 2019-09-16 om 13.30.12

Zalig zijn de ongenode gasten. Niemand die kan voorspellen hoe het hele gebeuren zal uitdraaien. Daar kneed je venijnige komedies mee, of familiedrama’s vol opgekropte verwijten. Hier: een feestelijk weerzien van vis-noch-vlees. Noem het typisch Frans om de kijker in een poel te gooien van soms oeverloze dialogen. Het verhaal kabbelt en kwakkelt, terwijl de karakters scherp in beeld komen. Omdat het zich afspeelt rond de riante ouderlijke woonst in landelijk Frankrijk krijgt het iets van een theaterstuk. Het tijdsbestek: 24 uur.

Najaarsstorm

Maar tot de kern van wat sluimert komt Fête de famille niet. De ene verwijt de ander dat die Claire – onvoorspelbaar als een najaarsstorm, maar wat speelt Emmanuelle Bercot haar voortreffelijk – wegzet als een doorgedraaide feeks. Intussen krijgen we haar enkel te zien in situaties die dat beeld kracht bijzetten. Het waarom van haar levenskeuzes blijft een raadsel. Verdient zij dan zelfs onze empathie niet?

Cédric Kahn – bekend van La prière en L’ennui en hier te zien als Vincent, Deneuves meest stabiele telg – schreef deze film niet met zijn scherpste pen.

(Verschenen op 3 september 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s