Britt-Marie was here | Tuva Novotny

Een poetszieke Zweedse huisvrouw slaat na veertig jaar huwelijk een nieuwe weg in als voetbalcoach.

De Zweedse schrijver Fredrik Backman oogstte een bestseller met Een man genaamd Ove, zijn debuut uit 2012. Het boek over een norse, ouwe jongen werd een film die zalen vulde en twee Oscarsnominaties versierde. Tom Hanks oefent nu zijn meest gepekelde tronie voor de Amerikaanse remake.

85859874-cd89-11e9-ace6-f4de53aadcf9

Backman had meer dan één bitterzoete vertelling over een nukkige grijsaard in zich. Twee jaar na Ove zette hij de 63-jarige Britt-Marie op de wereld, een bitse huisvrouw van to-dolijstjes, orde en netheid, die nu de antiheldin van een donkere komedie is. ‘Vaste gewoontes geven je gemoedsrust, net als een keurig geschikte bestek­lade.’ Van een wild karakter kun je deze Zweedse Marie Kondo niet verdenken.

Pernilla August – bekend van Fanny en Alexander en als Anakin Skywalkers moeder in Star wars – speelt haar in Britt-Marie was here afgemeten en, welja, bijzonder nukkig. Warmhartiger wordt ze er niet op wanneer ze na veertig jaar van lief en leed ontdekt dat haar man een minnares heeft. Zonder een tel te aarzelen pakt ze haar boeltje.

Feelgoodvertier

Maar na een goed kwartier belandt het verhaal al op het platgereden pad, wanneer Britt-Marie aan de slag gaat als jeugdtrainer van een stel voetballertjes in een buitenwijk. Wat volgt, is een steeds warmere brok feelgoodvertier, tot deze ijzige zuurpruim helemaal ontdooid is.

Dat je nooit te oud bent om opnieuw te beginnen, zetten de makers in de markt als een fonkelnieuw inzicht. Als hier maar geen remake met Judi Dench van komt.

(Verschenen op 3 september 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s