La quietud | Pablo Trapero

De Argentijn Pablo Trapero slaat de bal mis met zijn portret van twee zussen uit de welstellende klasse.

De innige band tussen twee bloedmooie zussen kent geen maat in La quietud, een spotgoedkope familiekroniek van Argentijnse makelij. Het is weer eens wat anders dan Oedipus en Elektra. Filmmaker Pablo Trapero (El clan) liet zich het hoofd op hol brengen door de frappante gelijkenis tussen zijn halve trouwboek Martina Gusman en Bérénice Bejo, bekend van The artist.

la_quietud3

Wat voelt het echter als een vunzig fantasietje, zoals de camera over hun schaarsgeklede lichamen glijdt terwijl de twee op bed liggen in het riante familiedomein uit de titel. Dat bevindt zich in Buenos Aires. Ze halen herinneringen op aan hun jeugd van ontluikende verlangens voor Luc, de loodgieter. Terwijl hun vader enkele kamers verderop ligt te sterven, laat Trapero hen die herbeleven.

Zelfoverschatting

Overtrokken driehoeksrelaties, jaloezie en wrok zijn de ingrediënten van dit rommeltje met een onduidelijke moraal. De verwikkelingen stapelen zich almaar op, tot zelfs de grote geschiedenis er aan te pas komt. Rijkelijke zelfoverschatting komt deze film duur te staan.

(Verschenen op 20 augustus 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s