Richard says goodbye | Wayne Roberts

Een terminale literatuurprofessor (Johnny Depp) hunkert naar een groepsknuffel, maar niet met iedereen.

Johnny Depp heeft al betere tijden gekend. Zijn leven is een zootje sinds zijn scheiding en Amber Heards tirade van huiselijk geweld. Disney zal voortaan erbarmelijke Pirates-films draaien zonder hem. Ook John McAfee, antivirusgoeroe en presidentskandidaat, wil de hem niet langer in de biopic van zijn leven. Op tournee met zijn band huilde de acteur onlangs een potje om zijn eigen malheur.

f640032a-c289-11e9-93e6-9e0b7f1c65e5

Hij nam beter een voorbeeld aan de professor die hij zo sympathiek speelt in het tragikomische Richard says goodbye. Van de dokter krijgt die te horen dat zijn lijf vol kanker zit. Nog zes maanden heeft hij, maar kijk hoe hij zijn lot draagt: met een grijns. Jammer dat het voorts zo’n matte film is.

Depp is nochtans in zijn element als de antiheld die het licht ziet, net wanneer het dreigt uit te gaan. In de gauwte schoolt hij zich om tot je-m’en-foutist, zijn literatuurcolleges houdt hij nog enkel voor een select publiek: ‘Aan alle bedrijfshoeren van morgen: buiten!’ Eerlijkheid moet hem redden.

Ongeïnspireerd

Op haar beurt weet Rosemarie DeWitt hoe je een ijzige en schaamteloos overspelige echtgenote nog iets menselijks geeft. Maar evenmin als de ex-piraat kan zij dit hoopje van losse, ongeïnspireerde sketches redden.

Hoeveel tijd verkwanselen we niet in de illusie dat er nog een zee voor ons ligt? Zalig zijn zij die niet op cruise control door het leven sjezen. Dat het lesje van regisseur en scenarist Wayne Roberts geen nieuwe leerstof is, hindert niet. Wel dat het zo schools wordt gebracht.

(Verschenen op 20 augustus 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s