Dora and the lost city of gold | James Bobin

Iemand nog wat live-action besteld? De Nickelodeon-figuur Dora the Explorer trekt van L.A. naar de jungle.

‘Kun jij delicioso zeggen?’ In de populaire animatiereeks  Dora the explorer oefende de zesjarige latina wel vaker een mondje Spaans met haar jonge kijkers. Wanneer ze in deze speelfilm vanaf de eettafel wederom de vierde wand denkt neer te halen, fronst pa (Michael Peña) naar ma (Eva Longoria): ‘Tegen wie heeft ze het?’

d249edc2-afc0-11e9-93af-5a78937ea303

Al in de eerste minuten springt de tijd dan maar een eind vooruit en gaat de stop uit het taalbad. De vrolijke Dora is nu een tiener, verplicht tot middelbaar onderwijs in Los Angeles na een thuisgeschoolde kindertijd in de jungle.

Nickelodeon viste in de eigen vijver door Isabela Moner te casten voor de titelrol. Met een guitige kwinkslag zet de achttienjarige ­actrice de spring-in-’t-grote-bos neer. Feitelijk een puber, al wijst haar gedrag daar niet op. Behalve kinds is Dora wereldvreemd, in de beste betekenis welteverstaan: ze kent geen vooroordelen of groepsdruk. Haar leeftijdgenoot en neef Diego (Jeff Wahlberg, de neef van acteur Mark Wahlberg) begrijpt er niets van.

Onwrikbaar positivisme

Geraffineerd kun je deze jeugdfilm niet noemen. De grapjes zijn soms aan de flauwe kant, de karakters stereotiep en de moraal – ‘wees jezelf’ – flink belegen. Maar Dora’s onwrikbare positivisme heeft iets heldhaftigs, zeker omdat het zo ingaat tegen de tijdgeest.

hero

Wanneer het verhaal halverwege de stad opnieuw voor de rimboe verruilt, lijken we bovendien in een Indiana Jones-light beland. Hier grijpen computereffecten alle kansen om hongerige, jonge fantasieën een vette kluif toe te werpen. Net als Disney weten ze bij de kinderzender dat live-action het codewoord is voor een kassucces. Beseffen ze ook dat de zomervakantie haar laatste weken ingaat?

Dora and the lost city of gold is avontuurlijk en fun voor ruwweg acht- tot veertienjarigen. Echte ­pubers krijgen er vast pukkels van.

(Verschenen op 13 augustus 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s