The art of racing in the rain | Simon Curtis

Deze softe boekverfilming doet even hard snotteren als de seizoensfinale van een soap.

The lion king is niet eens uit de zalen of daar is Disney met alweer een beest dat zijn diepste gedachten wil delen. Niet dat Enzo, de viervoeter van de autocoureur Denny, net als die troep leeuwen eindeloos loopt te dansen en zingen. Hij is enkel te horen als verteller in de voice-over – Kevin Costner geeft hem een stem.

a3aae16e-b787-11e9-9120-750f28f75a16

Geen liveaction dus, maar is het alternatief wel beter? The art of racing in the rain is vooral een dodelijk gepolijste studiofilm, die meer dan wat ook oprechte momenten mist.

Milo Ventimiglia (bekend van de tv-reeks This is us) zit nochtans goed in zijn rol als Denny, een sympathieke all-American die ervan droomt uit te breken op het circuit. Dat hij net als Ayrton Senna het talent heeft om zijn bolide feilloos over een nat wegdek te sturen, speelt in zijn voordeel.

Kort nadat de hond Enzo in Denny’s leven is gekomen, volgt de lieflijke Eve (Amanda Seyfried) en de twee krijgen een dochtertje. Maar in de volgende jaren loopt een en ander niet zoals voorzien.

Bestseller

Met zijn gelijknamige roman uit 2008 kampeerde Garth Stein drie jaar lang in de bestsellerlijst van The New York ­Times. Het verhaal van een hond met een mensenziel wist ontelbare lezersharten te veroveren.

Deze adaptatie is helaas stroopzoet en oppervlakkig als een weekendfilm. Aan tegeltjeswijsheden en goedkope metaforen – een circuit zo bochtig als het leven – ontbreekt het niet.

The art of racing in the rain bewijst dat oprechte ontroering zich niet laat afdwingen. Zelfs niet door een retriever.

(Verschenen op 6 augustus 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s