The beach bum | Harmony Korine

Van Harmony Korine zijn we wel het een en ander gewend. Na ‘Spring breakers’ komt hij nu met een doldwaze stonerkomedie. 

Matthew McConaughey is high as a kite als Moondog, een rol die hem op het sixpack is geschreven. Hij speelt een liederlijke woordsmit die de hogere sferen verkiest boven zijn schrijftafel. Geen nood, want zijn vrouw ­(Isla Fisher) zit op een fortuin.

beach-bum-1

Deze stonerkomedie van Harmony Korine (Spring breakers) is heerlijk dwaas, zoals een avondje te diep in het glas ­turen. Al vraagt het een bende halfgare kermisvogels om je te doen vergeten – of vergeven, zo je wil – dat zoiets niet bijster veel om het lijf heeft. Alleen al in de maffe literaire agent die Jonah Hill speelt, zit een film die ons zou doen reikhalzen. Ook Snoop Dogg, Martin Lawrence en – godbetert – Jimmy Buffett zijn in hun element.

Benoît Debie

Miami komt in beeld als een bedwelmende idylle in snoepkleuren dankzij de fotografie van de Belg Benoît Debie – die filmde trouwens ook Gaspar Noés recente lsd-trip Climax.

Zo gedrogeerd als Fear and loathing in Las Vegas valt het niet uit. The beach bum is ook minder gewiekst dan de adaptatie van Thomas Pynchons Inherent vice. Gelukkig voelt warmbloedige, pretentieloze ongein niet gauw als een straf.

(Verschenen op 31 juli 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met regisseur Harmony Korine. 

Een gedachte over “The beach bum | Harmony Korine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s