Regisseur Harmony Korine: ‘Filmmaken doe ik wellicht het minst graag’

Midden jaren 90 zette Harmony Korine het kot op stelten met ‘Kids’. Nu heeft de filmmaker een zonnige stonerkomedie klaar. ‘Soft, ik? Alleen rond mijn middel.’

Sterren komen en gaan, maar Harmony Korine blijft het enfant terrible dat op zijn negentiende het scenario schreef voor Kids, de schandaalfilm uit 1995 geregisseerd door Larry Clark. Daarin hield een dertienjarige knul er een vleselijke hobby op na: meisjes van twaalf ontmaagden.

190329-schager-the-beach-bum-hero_mvfwou

De film achtervolgt hem nog steeds, alsof die het enige is wat hij ooit heeft gemaakt. ‘Het stoort me niet’, zegt de Amerikaan over de telefoon vanuit Miami. ‘Niets stoort me. Ik lig nergens wakker van.’

Korine, thans een aardige veertiger, is altijd een buitenbeentje gebleven. Hedonisme en een lome verveling kleurden ook de films die hij nadien zelf ging regisseren. Met The beach bum drijft hij die ideologie nu kostelijk op de spits. Een vlasblonde, wildharige Matthew McConaughey speelt de stoner Moondog. Wazig glimlachend in zijn kleurrijkste shirt. Hoelang tot hij het uittrekt?

Moondog

‘Natuurlijk is Moondog een knipoog naar Matthews publieke persona en de verhalen (hij pronkt naar verluidt graag met zijn bast, red.) over hem. In de eerste plaats blijft het een figuur zonder ambitie, die het leven neemt zoals het komt. Hij zegt fuck it all, kiest voor het moment en maakt daar een feest van.’

En zo blijven Korines films draaien rond speelvogels met een lak aan verantwoordelijkheid. ‘Zelf heb ik mijn gezin. Ik doe mijn ding en hou me in de luwte. Ik ben Moondog niet. Maar zijn vrijheid is wel een extreme vorm van wat ik als filmmaker nastreef.’

Vrij van melancholie is het verhaal niet. Of de meester-provocateur met de jaren softer geworden is? ‘Soft, ik? Alleen rond mijn middel.’ Een laconiek lachje. ‘Kijk, niet elke film kan snoeihard zijn. Het zegt me niets om telkens hetzelfde te doen. Ik ga gewoon voor dat idee waarmee ik aan de slag wil, los van wat ik in het verleden heb gemaakt.’

Benoît Debie

Zeven jaar na Spring breakers werkt Korine nu opnieuw samen met onze landgenoot Benoît Debie als zijn chef fotografie. ‘Niemand begrijpt kleur, licht en beweging zoals hij. Benoît voelt bijzonder goed aan wat er speelt onder het oppervlak. Zo kwamen we samen tot een beeldtaal die nauw aansluit bij de schilderkunst.’

a5e5ffec-afba-11e9-93af-5a78937ea303Toeval is dat niet, want de filmmaker is behalve schrijver, fotograaf en muzikant toch vooral een toegewijd schilder. ‘Filmmaken doe ik wellicht het minst graag. Maar ik ga ermee door omdat ik het gevoel heb dat ik het begrijp, en omdat het een populistische kunstvorm is. Je maakt er het meeste kans mee om veel mensen te raken. Ik hou ook van het idee dat films kunnen voortleven lang nadat ik er niet meer ben.’

Youtubers

Met wat zijn collega-regisseurs intussen uitvreten, is hij niet bezig. Korine ziet nog amper films. ‘Soms hoor ik mensen erover spreken, maar waar kan je die dan nog gaan bekijken? Hoelang loopt een film tegenwoordig nog voordat je die enkel kan streamen? Weet je, eigenlijk heb ik niet de indruk dat er nog veel interessants gemaakt wordt.’

Maar vraag hem alsnog wie hij de meest fascinerende filmmakers van het moment vindt en hij aarzelt geen seconde. ‘Die Youtubers op het internet, seriously. Ik zie mijn dochter ernaar kijken en ik heb geen flauw benul waar ze het over hebben. Dat vind ik verwarrend en opwindend tegelijk.’

(Verschenen op 31 juli 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier de recensie van The beach bum

Een gedachte over “Regisseur Harmony Korine: ‘Filmmaken doe ik wellicht het minst graag’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s