Anna | Luc Besson

Catwalkdiva Sasha Luss laat zich niet kennen in deze spionagepulp van de omstreden Franse filmmaker Luc Besson.

Luc Besson lanceert topmodellen tot filmsterren: na Milla Jovovich (in The fifth element) en ­Cara Delevingne (in Valerian) geeft hij nu de hoofdrol aan Sasha Luss. Het ene moment staat ze als Anna nog matroesjka’s te venten op de wekelijkse markt in Moskou. Een tel later valt een jachtig leven als popje in modestad Parijs haar in de schoot. In werkelijkheid speelt de ­rijzige blondine het geheime wapen van de KGB.

eea59cf6-a17d-11e9-9ae1-d2cceff3c4ee

Wie kan nog bijhouden hoe vaak al de filmmaker een weerbare vrouw zijn ­actiefilms liet trekken? Bijna zou je in de Fransman, die met zijn productiehuis inzet op peperduur vertier bevolkt door sterren, een feminist vermoeden. Maar wat dan met de rist aantijgingen van seksueel ongepast gedrag?

Vaak zijn het domweg bordkartonnen heldinnen die hij opvoert. Luss brengt het er evenwel niet slecht af, ook in de knokige gevechten. ­Helen Mirren speelt de ­Russische matrone. Trouw aan zijn stijl geeft Besson ­visuele flair voorrang op een sterk verhaal. Dat laatste schiet voortdurend heen en terug in de tijd, zo vaak dat het op de lachspieren gaat werken. Geen idee of hij dat effect voor ogen had.

Enfant terrible

Een slimme spionagethriller kan je Anna dus niet noemen, maar onderhouden doet het wel. Met Lucy en Valerian toonde het enfant terrible wel meer durf, al kreeg hij daar niet ieders enthousiasme voor in de plaats.

Of je Besson wel ernstig moet nemen als auteur, blijft dertig jaar na La femme Nikita nog even stof voor discussie.

(Verschenen op 9 juli 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s