Zombi child | Bertrand Bonello

Bertrand Bonello schippert tussen Frankrijk en Haïti in deze zombiefilm, die vooral arthousefans zal aanspreken.

Van een film die Zombi child heet, verwacht je niets minder dan de daver over je hele lijf. Maar een halve eeuw na George A. Romero’s Night of the ­living dead zijn ondoden vooral springlevend als ­horrorcliché.

zombi_child_still

Bertrand Bonello bekijkt het daarom anders, minder huiverachtig: hij gaat met dit beladen staaltje auteurscinema terug naar de oorsprong van de mythe in Haïti, waar in de jaren 60 een jongeman voor dood neerviel nadat hij vergif kreeg toegediend. Weer opgegraven wachtte hem een slavenbestaan als ge­drogeerde zombie.

Die vertelling kruist de Franse cineast, bekend van de explosieve terrorismefilm Nocturama en Saint Laurent (over de couturier), met het leven aan een prestigieuze kostschool in het Frankrijk van nu. Vier vriendinnen ­wegen er de nieuwe leerling. ‘Mélissa is raar. Laatst danste ze zonder dat er muziek speelde.’ Mélissa is het enige zwarte meisje in de klasgroep, afkomstig uit Haïti.

85ba2a76-9c06-11e9-9ab3-d9d1ea8c775c

Soundscapes

Bonello waadt door beide werelden, die raadselachtig en schijnbaar los van elkaar staan. Tot er voodoo in het spel komt. Soundscapes versterken het onbehagen dat als een donkere voile over de film hangt. Cameraman Yves Cape (Holy motors) weet het allemaal gepast bedwelmend en poëtisch in beeld te brengen, ook het spel van deze ­talentrijke, jonge actrices.

Horrorfilms zijn steeds minder vrijblijvend, denk maar aan Get out en Hereditary. In Zombi child resoneert een commentaar op het westerse kolonialisme en exotisme, vermengd met puberverdriet in dikke tranen. ­Ambitieus en uitdagend, zo lusten we ze graag.

(Verschenen op 2 juli 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s