La terra dell’abbastanza | Damiano & Fabio D’Innocenzo

Twee losers solliciteren bij de plaatselijke maffia in een noodlotsdrama met bloedspatten.

Gevoel voor sfeerschepping hebben de broertjes Fabio en Damiano D’Innocenzo wel. Wat speelt hun debuut met flair in een groezelig wereldje: een vuile buitenwijk van Rome, waar elke droom meteen als een illusie klinkt. Van luxe of overvloed is er geen sprake. Die valt twee kerels in trainingspak plots wel te beurt ­nadat ze een deal hebben gesloten met de duivel.

La_Terra2

Het verhaal maakt daartoe bruuske tijdsprongen. Zo gaat het nogal gemakzuchtig de neteligste vraag uit de weg: hoe is het mogelijk dat deze goedlachse pizzakoeriers zich zo snel en zonder reserve willen omplooien tot moordende slaafjes van de lokale maffia?

Soms moet je natuurlijk de ­geluksfactor in een ongeluk durven aanspreken. Als de twee na een rondje bezorgen met de auto naar huis tjokken, rijden ze op een ­donkere weg een man aan. Even aarzelen ze, om dan volle gas te geven. ‘Misschien was het een hond.’

coverlg_home

Klusje

Het blijkt om een zware jongen te gaan die kort tevoren ontmaskerd was als informant. De vader van een van hen dringt erop aan het dodelijk ongeval als een dienst aan de maffia te verkopen, wat ook lukt. Als beloning mogen zij voor hen klusjes gaan uitvoeren.

Maar het spel van Andrea Carpenzano en Matteo Olivetti ligt er soms nogal dik op. Ook durft het er in de film te uitleggerig aan toegaan. Wat beter werkt is de directe stijl waarin dit wereldje in beeld komt, vaak in lange shots en indringende close-ups. Dat doet dit regisseursduo (dat ook meeschreef aan Dogman van Matteo Garrone) met zoveel vakmanschap, dat het ons benieuwd maakt naar wat ze nog meer kunnen.

(Verschenen op 28 mei 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s