Sunset | Laszlo Nemes

Aan de vooravond van de Groote Oorlog duikt een jonge vrouw in Boedapest haar eigen voorgeschiedenis in. ‘Son of Saul’-regisseur Laszlo Nemes bevestigt met ‘Sunset’ zijn razende talent.

Boedapest, 1913. Kort na haar aankomst vanuit Triëst loopt de twintigjarige Irisz Leiter binnen in de statige hoedenzaak die haar familienaam draagt. De eigenaar, die haar niet kent, moet haar niet. Nog minder wil hij haar aanwerven, hoewel ze de gevraagde vaardigheden bezit.

5678559.jpg-r_1280_720-f_jpg-q_x-xxyxx

Wat speelt is zowel voor de jonge vrouw als voor de kijker een raadsel. Tegen de achtergrond van haar zoektocht naar antwoorden (en haar beruchte broer) kondigt zich het einde van de belle époque aan. Het is een dreiging – met actuele parallellen – die almaar aanzwelt.

Meeslepend

Koortsig loopt de Hongaarse filmmaker Laszlo Nemes (Son of Saul) in haar spoor. Het intieme maakt hij groots en meeslepend, terwijl het niet-weten even sterk frustreert als het intrigeert. Is dat de oorzaak van onze versnelde hartslag? Is het de blik van de jonge vrouw?

Wat is zijn hoofdactrice Juli Jakab een enigmatische vrouw. Ze heeft uitstraling voor tien en een lichaamstaal waarmee ze sterke emoties oproept. Dit epos is even veel haar film, als de bevestiging van Nemes’ razende ­talent.

(Verschenen op 16 mei 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met regisseur Laszlo Nemes. 

Een gedachte over “Sunset | Laszlo Nemes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s