Pokémon: detective Pikachu | Rob Letterman

Ryan Reynolds geeft zijn stem aan Pikachu, de Pokémon die in deze malle ongein bijklust als detective.

Pokémon go zette enkele zomers geleden nog de halve wereld op zijn kop. De app opende de jacht op Pokémon en de Pokémon-jagers openden de jacht op het gezond verstand. Midden in een bos, maar ook op een onzalig tijdstip in een slaperig polderdorp, kon je plots een horde appers aantreffen. Dan wist je: hier is een zeldzaam exemplaar gespot.

PokémonDetectivePikachu_ES_Moviestill

Het moest wel of de hype zou nog een staartje krijgen. Dat is er nu, en het is geel, want Pikachu is de bekendste aller Pokémon. In deze liveactionfilm is het Japanse animatiefiguurtje de helft van een politieduo. Het hele idee is zo onzinnig dat het op een dronken avond bedacht kon zijn.

De makers beseften natuurlijk dat de hype al even is gaan liggen. Ze zochten daarom vers aas voor de bioscoopbezoeker en vonden dat in Ryan Reynolds, de Canadese superhunk. Hij werd als Marvels antiheld Deadpool recentelijk pas echt een ster. Zijn gortdroge, soms vunzige humor werkte bij het publiek als een aanstekelijke lachband. Nu de acteur zijn stem leent aan Pikachu, is uit datzelfde vaatje getapt. Maar deze film wil ook een jonger publiek aanspreken, en dus staat er een filter op zijn toeter. Reynolds klinkt kuiser, de grappen vallen zelfs dodelijk flauw uit.

Ryme City

Verhaal zoekt het in Ryme City, de enige plek waar gewone stervelingen en Pokémon – de verzamelnaam voor het allegaartje van wezens – in harmonie hun dagen slijten. Wanneer een bekende rechercheur op een verdachte manier om het leven komt, maakt zijn zoon Tim (Justice Smith) kennis met diens partner, detective Pikachu.

pokemon detective pikachu

Natuurlijk komt het lot van de hele beschaving al snel in handen te liggen van deze knul. Het is een cliché zo groot als alle andere clichés in de film. Zo zijn er een megalomane superschurk (de rol van Bill Nighy) à la Otto Octavius uit Spider-Man, een tranerige kindertijd (moeder stierf op zijn elfde, vader blonk uit in afwezigheid) en een stroeve relatie tussen de twee gedoodverfde buddy’s. Je zou haast denken dat Rob Letterman (Shark tale) als regisseur en coscenarist bang was om zich op een origineel idee te laten betrappen.

Muppet

Deze ongein roept verdrongen herinneringen op aan het o zo onnozele The happytime murders. Melissa McCarthy was daarin als agente aangewezen op een soort Muppet. Ook die domme combo faalde hopeloos.

Maar twee weken na de release van Avengers: endgame is deze Pokémon: detective Pikachu wel de eerste, grote productie die zich pal tegenover het legertje superhelden plaatst. Pikachu vs. Iron Man, als daar maar geen film van komt.

(Verschenen op 7 mei 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s