Tel Aviv on fire | Sameh Zoabi

Het Israëlisch-Palestijns conflict is de inzet van een geestige komedie. De Palestijnse regisseur Sameh Zoabi levert met ‘Tel Aviv on fire’ een gedurfde en gevatte film af. 

Een Israëlische grenspost in Ramallah. Dagelijks moet de productieassistent (Kais Nashif) van een Palestijnse soap er voorbij. Ook in Israëlische huiskamers is het feuilleton erg populair. Het gaat over een ­Palestijnse spionne die eind jaren 60 lonkt naar een Joodse generaal, terwijl haar halve trouwboek natuurlijk Arabisch is.

tel-aviv-on-fire-photo

Voor Assi (Yaniv Biton), de commandant van deze grenspost, ligt het voor de hand: het is de generaal die elke rechtgeaarde huisvrouw doet zwijmelen. Tot hij ontzet merkt dat zijn echtgenote hoger oploopt met de Arabier. Via de assistent, die op zijn beurt zijn aspiraties als scenarist doordrukt, grijpt Assi zijn kans om een en ander bij te sturen in de plot.

‘Paradise now’

tel_aviv_on_fire

Tel Aviv on fire gaat over eerzucht en broze ego’s. Uiteindelijk zijn beide mannen er vooral op uit om hun geliefdes te imponeren. De ­chemie tussen de twee acteurs is cruciaal en werkt feilloos. Zeker het minimalistische spel van Nashif doet wonderen. In 2005 was hij nog te zien als zelfmoordterrorist in ­Paradise now, de eerste Palestijnse film die genomineerd werd voor een Oscar.

Het Israëlisch-Palestijns conflict is niet om te lachen, maar toch draaide de Palestijn ­Sameh Zoabi er een gevatte komedie over. Dat is durven én kunnen.

(Verschenen op 20 april 2019 in De Standaard.)

>> Lees hier het interview met regisseur Sameh Zoabi. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s