Emma Peeters | Nicole Palo

‘Emma Peeters’ is een donkerkomische film over een ontgoochelde dertiger in Parijs, die Emma Peeters heet.

De aanhouder wint niet altijd. Voor Emma Peeters is het na vijftien jaar in Parijs stilaan tijd om de feiten onder ogen te zien: de lichtstad heeft voor haar nog geen dromen waargemaakt. De uitgeweken Brusselse probeerde er als actrice aan de bak te komen, maar verder dan een reclamefilmpje reikt haar succes niet. Producers vinden haar nu al ‘te oud’ en zelf is ze het dromen moe.

2605af86-5f8b-11e9-887c-74a6538094f4

Met zijn jazzy melancholie en knappe openingsgeneriek neemt deze Belgisch-Canadese film een veelbelovende start. Monia Chokri torst met gemak de neerslachtige titelrol op haar schouders. En uitgerekend in een grimmig voornemen zit ook het lichtpuntje van deze uiteindelijk schalkse komedie: Emma benut de zeven dagen tot haar 35ste verjaardag om een checklist af te werken. Dan zal ze er een einde aan maken. Maar haar bezoek aan een vrolijk fluitende begrafenisondernemer krijgt al snel een staartje.

Opklaringen

Natuurlijk voel je al van bij het begin dat deze donkere film zal opklaren als een voorjaarsdag. Helaas laat Nicole Palo, geboren in de VS maar geschoold en thuis in België, tegelijk de teugels vieren. Het verhaal sjokt dan de meest voorspelbare weg op.

‘Emma Peeters’ gaat over het gewicht van torenhoge verwachtingen en het vinden van geluk in dat wat op je pad komt – zelfs als dat niet is waar je van droomde. Daar valt beslist wat voor te zeggen, maar een excuus voor een lauwe film mag het niet zijn.

(Verschenen op 16 april 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s