Arctic | Joe Penna

Mads Mikkelsen plast in deze survivalfilm niet een keer zijn naam in de sneeuw. Anders hadden we geweten hoe hij heet.

Stond de temperatuur met opzet enkele graden lager ingesteld in de bioscoopzaal? Het kan ­natuurlijk ook dat we gewoon heel sterk meeleefden met Mads Mikkelsen. Na een crash met zijn vliegtuigje zit hij vast op de Noordpool. Moederziel alleen.

e5b75ab2-498a-11e9-86a1-761b22fea39c

Debuterend filmmaker Joe Penna neemt een stoer idee als uitgangspunt. Hij dropt de kijker in het midden van deze uitzichtloze boel. Het wrak ligt er al een tijdje. Maar wat er precies misging en wie deze bebaarde avonturier is, blijft een groot mysterie.

Dat Mikkelsen een koel avontuur op leven en dood aankan, is niets om van op te kijken. De film zelf draait al snel minder gedurfd uit. Penna is geen J.C. Chandor, die met All is lost een zwijgzame Robert Redford alleen op een schuit zette. In Arctic stort al na een kwartier een ander toestel neer, pardoes voor Mikkelsens voeten. Hij redt de vrouw aan boord en zal vol toewijding voor haar zorgen.

Lijntje uitgooien

Eerst verkent hij nog de omgeving, gooit hij dagelijks enkele lijntjes uit en probeert hij radiosignalen op te pikken. Maar wanneer het met haar gezondheid bergaf gaat, maakt hij haar vast op een slee om op zoek te gaan naar hulp.

Intussen blijft Arctic onverminderd hinken op twee gedachten. De film wil uitpakken met een rauw naturalisme, terwijl onze held de hele tijd nogal nadrukkelijk op de kaart staat te wijzen en de weg prevelt. Van zoveel betutteling veren nek­haren overeind. Het einde laat zich ontmaskeren als zo’n duffe toegift aan het brede publiek, dat het ons berekoud liet.

(Verschenen op 19 maart 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s