After life | Ricky Gervais

Een nieuwe reeks van Ricky Gervais schept verwachtingen. Wellicht lost ‘After life’ (Netflix) die niet in, en toch valt het geen seconde tegen.

De kans is klein dat Ricky Gervais al ooit een belediging heeft weggeslikt. Van bijtende spot maakte de Britse komiek, bekend van The office en Extras, zijn grootste talent. ‘Niemand geeft er meer om dan jijzelf’, zei hij ooit aan een zaal vol filmmakers die hoopten een Golden Globe te winnen.

4279143e-4729-11e9-b727-4c5c58a399a8

Nu komt hij met een bitterzoete fictiereeks die je meer dan eens de keel dichtsnoert. In zes afleveringen van een kort halfuur vloert hij je met lucide, ontnuchterende eerlijkheid. Eerst gaat het er nog tamelijk zwaarmoedig aan toe en is het speuren naar een greintje hoop. Maar langzaam komt de zon door de wolken. Op het einde denk je: heeft die dekselse misantroop nu een feelgoodreeks gedraaid?

Gervais speelt Tony, een man die onlangs zijn vrouw verloor aan borstkanker. Daar is hij het hart van in, zozeer dat hij ook zelf liever dood wil zijn. Hij zat klaar in bad met het mesje aan zijn pols toen de hond hem smekend aankeek. Het beest kan vooralsnog zichzelf niet voederen en dus moet hij blijven leven.

Vochtvlekken

Zijn collega’s zullen het geweten hebben. Nog meer dan ervoor zal Tony eindeloos de spot met hen drijven – wanhoopskreten zijn het, verpakt als cynische sneren. Samen met zijn collega’s vormt Tony de redactieploeg van een gratis huis-aan-huiskrantje in een ingesukkeld, Brits dorp. Vochtvlekken die op Kenneth Branagh gelijken, zetten zij op de voorpagina. Of dikke knullen die loos gaan met een blokfluit aan elk neusgat.

after-life-ricky-gervais-kerry-godliman-netflix.jpg

Gervais is ronduit fenomenaal. Het is de mistroostigste rol uit zijn carrière, maar hij raakte ons meer dan eens. Een blik of een gebaar laat hij boekdelen spreken. Nooit gedacht dat deze roeptoeter het allemaal in zich had.

Ongelooflijk mooi is ook de chemie tussen hem en de oudere vrouw op het kerkhof in wie hij een lotgenoot vindt. Of de scènes met zijn dementerende vader in het rusthuis. ‘Is je vrouw er niet bij?’

Handleiding

Maar Tony klampt zich ook vast aan de filmpjes die zij maakte op haar ziekenbed. ‘Je kunt het niet hebben wanneer ik je lief noem, maar dat ben je wel. Je bent ook hopeloos. Daarom laat ik een handleiding achter voor een leven zonder mij.’ Die begint met praktische zaken, zoals het ophaalschema van de vuilniskar. Al snel verhoogt ze de inzet. ‘Word niet depressief. Blijf doorgaan.’

Toch is After life geen kleffe kermis – dan zouden we ons pas echt zorgen maken om Gervais. Het is deugddoend warm en menselijk. Niet elke fan van zijn strapatsen uit het verleden zal daarvoor te vinden zijn. Het zal de Brit een zorg wezen.

(Verschenen op 18 maart 2019 in De Standaard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s